Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Lietuvas autosporta ekspertiem vairākas versijas, kāpēc Latvijas rallija ekipāža piedzīvoja traģisku avāriju (1)

Foto: 15min.lt/Ekrānuzņēmums no video/Apollo.lv kolāža

Lietuvas auto eksperts, aculieciniece un viens no dalībniekiem snieguši viedokli par traģisko avāriju Lietuvas pilsētā Utenā, kur latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītājos, viens cilvēks gāja bojā un vairāki tika ievainoti.

Zināms, ka bojāgājušais ir kāds 21 gadu vecs jaunietis.

Par notikušo traģēdiju komentārus snieguši gan aculiecinieki, gan nozares eksperti.

Video: Aculiecinieks iemūžina traģiskās avārijas brīdi

Video: Traģiskās avārijas brīdis no cita leņķa

Aculieciniece Kristīna uzskata, ka latviešu pilots nav pamanījis siena ķīpas ar bultām, kas atradās pie pagrieziena.

"Šeit visapkārt bija siena ķīpas, taču cita rallija ekipāža tās nogāza. Laikam latvietis neredzēja, ka pagrieziens ir ass vai kā. Noteikti bija bremzēšana, bet tā tiešām bija par vēlu," stāsta aculieciniece.

Tikmēr Lietuvas rallija braucējs Artūrs Daunorovičs, kurš trasi izbrauca neilgi pirms latviešu ekipāžas, nosaucis virkni iemeslu, kāpēc, viņaprāt, notika traģēdija.

"Tā bija liela kļūda, ka ātrumposms notika naktī. Pirmkārt, skatītājus apžilbina spilgtas gaismas, kas apgrūtina situācijas bīstamības novērtēšanu. Otrkārt, meteoroloģiskie apstākļi. Braucot, pagriezienos vairākkārt paslīdējām – gaisam atdziestot radās rasas punkts, virsma kļuva slidena," stāsta lietuviešu autosportists.

"Tāpēc, pat ieraugot siena ķīpas, bija grūti laikus apturēt automašīnu – mēs vienā mirklī noslīdējām no ceļa. Šī ir ļoti bīstama vieta, un tepat aiz līkuma strupceļā tiešām nevajadzēja atrasties skatītājiem. Tie, kas atbildīgi par drošību, pieļāva kļūdu," uzskata Daunorovičs.

"Tomēr vēl viena svarīga nianse ir tā, ka pilots, iespējams, nav redzējis siena ķīpu, jo iepriekšējās ekipāžas to bija nobīdījušas malā. Iedomājieties, ka stenogrammā ir rakstīts: "300 (metri - red.), salmu konuss, pa kreisi 5 (straujš pagrieziens - red.)". Un, ja pilots siena ķīpu neredzēja, viņš nebūtu varējis apturēt automašīnu tik sarežģītos apstākļos," medijam "15min" norāda autosportists.

Viņš secina, ka nedrīkst rīkot ātrumposmu pilsētā naktī, ja nevar garantēt skatītāju drošību. Ja sacensības būtu notikušas dienas laikā, no katastrofas būtu bijis iespējams izvairīties.

Video: Brīdis, kad iepriekšējā ekipāža apgāž aizsargājošās siena ķīpas

Tikmēr Lietuvas autosporta eksperts Arns Palukēns raidorganizācijai LRT norāda, ka tumsa neietekmē dalībnieku un skatītāju drošību. Sportisti brauc pēc stenogrammas jeb viņi iepriekš izbrauc vienu un to pašu trasi un pieraksta vietas.

"Rallija īpatnība ir tāda, ka tu nebrauc tā, kā pats redzi, bet tev blakus ir stūrmanis, kurš tev nolasa stenogrammu, kur viss ir pierakstīts, visas detaļas ir atzīmētas. Tam principā nevajadzētu būt lielai ietekmei," uzskata lietuviešu autosporta eksperts.

Jau ziņots ,ka Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāža iebrauca skatītāju pūlī, izraisot viena cilvēka nāvi un 14 ievainojot.

Potāls "Delfi" informēja, ka siena ķīpas, ar kurām rallijā bija iezīmēts pagriezienu virziens, nogāza citi automobiļi, tāpēc latviešu ekipāža nepamanīja pagriezienu un iebrauca skatītājos.

Autosporta portāls Go4speed ziņoja, ka traģisko avāriju piedzīvoja latviešu ekipāža Kristaps Telle/Kaspars Grīva.

Rallija organizatori paziņoja, ka pēc plkst.21.47 notikušās traģiskās avārijas rallija sacensības ir atceltas un Lietuvas Motosporta federācija turpina šī notikuma izmeklēšanu.

Amatpersonas saistībā ar traģisko negadījumu ir sākušas pirmstiesas izmeklēšanu pēc Lietuvas Kriminālkodeksa 132.panta 3.daļas parnonāvēšanu aiz neuzmanības.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu