Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Bērboka atbalsta "Taurus" nosūtīšanu uz Ukrainu. Koalīcijā nav vienprātības

Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņojusi, ka atbalsta tāla darbības rādiusa raķešu "Taurus" nodošanu Ukrainai, taču diemžēl Vācijas politiķu vidū šajā jautājumā nav vienprātības.

Intervijā aģentūrai "Bloomberg" Bērboka sacīja, ka viņa izprot tāla darbības rādiusa raķešu nozīmi Ukrainai, jo ir apmeklējusi Harkivu, kur nav iespējams organizēt efektīvu pretgaisa aizsardzību, jo tā atrodas robežas tuvumā.

"Vienīgais drošības pasākums, kā man teica: skaitiet līdz 45, ja jūs sasniedzat 50, jūs esat drošībā, ja nē - acīmredzot jums ir trāpīts," teica Vācijas ārlietu ministre.

Tāpēc ir tik svarīgi atļaut triecienus ar Rietumu ieročiem pa Krievijas teritoriju, lai Ukraina varētu nevis gaidīt, kad raķete šķērsos robežu, bet gan iznīcināt militāros objektus otrā pusē.

Uz tiešu jautājumu, vai, viņasprāt, Vācijai vajadzētu nodrošināt Ukrainu ar raķetēm "Taurus", Bērboka skaidri atbildēja "protams". Vienlaikus viņa uzsvēra, ka tam nepieciešams vienprātīgs koalīcijas lēmums, bet pagaidām koalīcijā nav vienotības:

""Taurus" jautājumā mēs esam demokrātiska valsts. Mūsu koalīcijā nav vienotības. Tāpēc mēs nepiegādājam "Taurus". Man par to ir personīgs viedoklis, bet mēs esam koalīcija. Tāpēc mums ir jāpieņem vienprātīgs lēmums," sac

Iepriekš Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss sacīja, ka viņš nav pret to, ka Ukrainas bruņotie spēki uzbruktu Krievijas teritorijai ar citu partneru piegādātiem ieročiem, taču pati Berlīne savas raķetes "Taurus" Ukrainai nedos.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vēlāk paziņoja, ka Vācija neplāno sūtīt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes "Taurus" un ka šis ir galīgais lēmums.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu