Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Liepājā īrniece pirms 20 gadiem nezināšanas dēļ pieļāvusi kļūdu – tagad par to dārgi maksā (1)

Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Bērnunamā uzaugušajai Valentīnai, 2005. gadā sasniedzot pilngadību, Liepājas pašvaldība izīrēja dzīvokli Spīdolas ielas namā. Vēlāk viņa nolēmusi pārcelties uz ārzemēm un īres dzīvokļa jautājumu uzticējusi savai bijušajai audzinātajai. Izrādās, ka viņa pirms 20 gadiem nezināšanas dēļ ir pieļāvusi kļūdu, un tagad par to dārgi maksā, ziņo LTV raidījums "4.studija".

Pieņemšanas un nodošanas aktā rakstīts, ka dzīvoklī bija nepieciešams remonts, tādēļ Valentīna, lai nopelnītu naudu remontam, devusies strādāt uz Angliju. Ik pa laikam viņa atgriezās savā dzīvesvietā Liepājā.

Pēc pāris gadiem viņa pieņēmusi lēmumu palikt Anglijā uz patstāvīgu dzīvi. Kā pareizāk rīkoties dzīvokļa jautājumā, Valentīna jautājusi savai bijušajai audzinātājai bērnunamā, kura tobrīd strādāja Liepājas sociālajā dienestā.

"Viņa man teica:"Nesatraucies! Es visu saprotu. Atdot man atslēgas – es pati visu nokārtošu un tu vari droši braukt uz Angliju!"," raidījumam stāsta Valentīna.

Valentīna atzīst, ka tajā laikā nezināja ne likumus, ne noteikumus, tāpēc uzticējusies savai bijušajai audzinātājai. Viņa kundzei atdeva atslēgas un aizbrauca uz Angliju.

Valentīna drīzumā nodibinājusi ģimeni. Viņas vīra vecāki, kas dzīvojuši Latvijā, drīzumā saņēmuši ziņu – Valentīnai ir dzīvokļa parāds.

"Nebija liela summa. 50 vai 60 lati. Nodomāju, ka varbūt tas noticis, kad izvācos. Pārsūtīju naudu, viņi samaksāja caur pastu un viss bija kārtībā," stāsta Valentīna.

Pēc vairākiem gadiem atnācis vēl viens rēķins, ko arī Valentīna samaksājusi. Tomēr vēlāk ar viņu sazinājusies zvērināta tiesu izpildītāja. 

"Viņa man teica, ka man ir parāds par dzīvokli. Bet es saku, ka maksāju, jo man vairākas reizes bija atnākušas vēstules. Es uzreiz samaksāju. Protams, pa tiem visiem gadiem mēs nesaglabājām visas vēstules.

Pateicu viņai, ka visu pārskaitīšu. Viņa [zvērinātā tiesu izpildītāja] teikusi – nomaksāsiet un pēc tam it kā viss būs. Man vairs nekādas citas atbildes nebija. Domāju, ka varbūt viss ir kārtībā..." turpina Valentīna.

Tomēr šī gada sākumā Valentīna sapratusi, ka kādreizējo dzīvesvietu Liepājā nav lemts aizmirst. Izrādās, ka ar atslēgu atdošanu 2008. gada nogalē viss vēl nebija beidzies. Valentīna no dzīvokļa ar tiesas spriedumu izlikta tikai 2015. gadā. Šī iemesla dēļ viņai jāsamaksā parāds, kas sakrājies no 2009. līdz 2014. gadam. 

Valentīna raidījuma norāda, ka ir apjukusi par parāda summām. Viņa stāsta, ka vienā vēstulē figurējusi summa 650 eiro apmērā, bet citā – 800 eiro. Kad viņiem pazvana, tad summas vēl lielākas – vairākos tūkstošos eiro.

Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Valentīna sociālajos tīklos atradusi savu bijušo audzinātāju, kurai bija nodevusi Liepājas īres dzīvokļa atslēgas. Kundze apstiprinājusi – viņa jau otrajā dienā atslēgas bija atdevusi nama apsaimniekotājam.

Gan sarakste ar savu audzinātāju, gan vēl citus netiešus pierādījumus, ka no dzīvokļa atteikusies, Valentīna uzrādījusi "Liepājas namu apsaimniekotājam". Taču uzņēmums nav izmeklēšanas iestāde – parāds ir jāmaksā. Tagad Valentīna saprot, ka ir jābūt oficiālam iesniegumam par īres līguma laušanu. 

Tomēr ir kāds apstāklis, kas Valentīnu dara uzmanīgu. Proti, 2005. gadā viņa parakstījusi pirmo īres līgumu un nav piefiksējusi, ka tas ir tikai uz pusgadu. Kā pati apgalvo, tas ir vienīgais līgums, ko parakstījusi.

Šovasar Valentīna devusies uz Liepājas namu pārvaldnieku, kur viņai parādīts otrs – beztermiņa – līgums, ko viņa parakstījusi 2007. gadā. Tomēr Valentīna norāda, ka šo līgumu nebija parakstījusi.

Audio ierakstā ar uzņēmumu pārstāvjiem dzirdams, ka apsaimniekotāji atzīst – līdz 2008. gada beigām Valentīna kārtīgi veikusi visus maksājumus. Problēmas sākušās ap 2009. gadu, kad Valentīna uzskatījusi, ka no dzīvokļa atteikusies, bet apsaimniekotāja oficiālajos papīros skaitījies, ka īrniece vēl dzīvo Spīdolas ielas namā. 

Izrādās, ka ir vēl trešais līgums. 2009. gada aprīlī noslēgts līgums saistībā ar apsaimniekotāju uzņēmuma maiņu, kuru atkal it kā parakstījusi Valentīna. Viņa raidījumam uzsver, ka nemaz nevarētu šādu līgumu parakstīt, jo tolaik vairs nedzīvoja Latvijā, turklāt bija stāvoklī. 

Kā tā var būt, ka parādnieku, kurš nemaksā neko, no dzīvokļa izliek tikai pēc sešiem gadiem? Turklāt, par šo faktu un pašu parādu īrniece uzzina tikai gandrīz pēc 10 gadiem. 

Plašāk "4.studijas" sižetā:

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu