Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Jurēvics komentē izdienas pensijas vecuma celšanas jautājumu

Foto: Evija Trifanova/LETA

Iespējama izdienas pensijas vecuma celšana ir diskusijas vērts jautājums, teica "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics, norādot, ka šāda diskusija iespējama kopsolī ar atalgojuma celšanu nozarē un sociālajām garantijām.

Viņš sacīja, ka, iespējams, sistēma ir jāpārskata, bet tas jādara kopā ar arodbiedrībām.

"Ir skaidrs, ka tas nevarētu attiekties uz tiem cilvēkiem, kuri jau ir tuvu izdienas pensijas vecumam," teica Jurēvics.

JV frakcijas vadītājs gan akcentēja, ka izdienas pensijas vecuma celšana skatāma vien tad, kad tiek rasts papildu finansējums un celts atalgojums nozarē strādājošajiem, kā arī tiek nodrošinātas labas sociālās garantijas.

"Nākamajam gadam finansējums ir atrasts. No nākamā gada ugunsdzēsēji saņems vismaz par 300 eiro lielāku atalgojumu," klāstīja politiķis, sakot, ka "tajā brīdī var diskutēt kopā ar arodbiedrību, kā uzlabot izdienas pensiju sistēmu".

Jurēvics pieļāva, ka nākotnē varētu pārskatīt izdienas pensijas saņēmēju loku, proti, tos, kuri "formāli skaitās kā iekšlietu sistēmas darbinieki, bet viņi nav tiešā, fiziskā slodzē".

"Nevaram salīdzināt ugunsdzēsēju, kurš iet degošā mājā, ar kādu cilvēku, kurš atrodas ierēdnieciskā pozīcijā," paskaidroja politiķis.

LETA jau vēstīja, ka ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, pašlaik tiek vērtēts jautājums par izdienas pensijas vecuma celšanu, žurnālistiem pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes paziņojis finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ašeradens norādījis, ka vecuma pensijām drīz noslēgsies saņemšanas vecuma palielināšanas process. Tāpēc esot diezgan skaidrs, ka tagad būtu pārskatāms arī izdienas pensijas vecums.

Izdienas pensijas vecuma pārskatīšana gan pašlaik, ministrijām sadarbojoties ar Valsts kanceleju, tiek vērtēta konceptuāli un vēl nevar runāt par to, par cik varētu izdienas pensijas vecumu palielināt.

Ašeradens piebildis, ka iespējamā izdienas pensijas vecuma palielināšana jāvērtē sociāli atbildīgi, ievērojot tiesisko paļāvību, tāpēc pašlaik par šo jautājumu nebūtu jāsatraucas cilvēkiem, kuri dienestā atrodas jau kādu laiku.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu