Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Viņam ir 130 gadi, trīs acis un divas draudzenes. Kas ir Jaunzēlandes vecākais iedzīvotājs?

Tuatara Henrijs
Tuatara Henrijs Foto: AP/Scanpix

Pirms 130 gadiem Jaunzēlandē izšķīlās maza tuatara - rāpulis, kas izskatās pēc ķirzakas. Vairāk nekā pusi no savas dzīves viņš dzīvoja savvaļā, naktīs medījot un dienā sauļojoties, bet pēc tam tika pārvests muzeju Inverkargillā, valsts dienvidu tālākajā pilsētā, lai sāktu jaunu dzīvi sabiedrības acīs kā "Henrijs tuatara". Tagad tiek uzskatīts, ka viņš ir vecākais valsts iedzīvotājs, vēsta "Guardian".

Jaunzēlandē nav sauszemes čūsku vai bruņurupuču, un lielākā daļa no aptuveni 150 rāpuļiem ir ķirzakas. Taču, lai gan tuatara - Jaunzēlandes lielākais rāpulis - izskatās kā ķirzaka, tā nav ķirzaka. Tā drīzāk ir vienīgais izdzīvojušais seno rāpuļu sugas "Sphenodontia" pārstāvis, kas pirms 225 miljoniem gadu kopā ar dinozauriem staigāja pa Zemi.

Tuatarai arī ir īpaša vieta jaunzēlandiešu sirdīs, un tā parādās uz monētām, pastmarkām, kā arī bērnu grāmatās un multfilmās.

Šie rāpuļi jau sen fascinē arī zinātniekus - tiem galvas augšdaļā ir "trešā" acs, kas uztver gaismu. Tāpat tie ir vieni no vislēnāk augošajiem rāpuļiem pasaulē.

Tuatara var izšķilties 16 mēnešu laikā, vairoties pēc 100 gadu vecuma un nodzīvot līdz pat 200 gadiem, kas tos padara par vieniem no visilgāk dzīvojošajiem radījumiem. Savulaik tās bija plaši izplatītas visā Jaunzēlandē, tagad tuataras izdzīvo galvenokārt dažās piekrastes salās, kur ir iznīcināti ievestie plēsēji.

Senā rāpuļa āda ir meža zemsedzes krāsās. No viņa platās un spēcīgās galvas augšas līdz astes galam stiepjas pērļu dzelkšņu līnija. Viņa lielās melnās acis ir spīdīgas kā obsidiāns, un ar augstu paceltu galvu viņš izskatās tikpat karalisks kā viņa vārdabrālis Henrijs VIII.

Savā garajā mūžā Henrijs ir piedzīvojis daudz ziņu virsrakstu, tostarp 2015. gadā saticis princi Hariju, filmējies godalgotā dokumentālajā filmā un sasniedzis pasaules rekordu, vairāk nekā 46 gadus nodzīvojot savvaļā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu