Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījumā secināts, ka ģimenes ēšanas paradumi būtiski ietekmē bērnu uzturu. Mazāk nekā 50% bērnu Latvijā regulāri brokasto pirms došanās uz skolu, lai gan uztura speciālisti īpaši uzsver brokastis kā sabalansēta uztura pamatu. Aptaujā piedalījušies 6042 skolas vecuma respondenti.
Arī citi ēšanas paradumi liecina par nepietiekamu uztura kvalitāti - SPKC dati rāda, ka vidēji tikai katrs piektais pusaudzis ikdienā ēd augļus, bet dārzeņus lieto tikai ceturtā daļa skolēnu.
Diemžēl daļa pusaudžu izmēģina dažādas, pārsvarā neveselīgas, svara samazināšanas metodes, kas rada ilgstošas veselības problēmas.
Līdzīga situācija iezīmējas arī "Maxima Latvija" 2024.gadā veiktās aptaujas "Kādi ir Jūsu ģimenes ēšanas paradumi?" rezultātos. 73% vecāku atzīst, ka viņu bērni našķojas vismaz vienu reizi dienā, un populārākie našķi ir saldumi. Tajā pašā laikā ģimenes bieži izvēlas iekļaut uzturā neveselīgas mērces, piemēram, kečupu un majonēzi, kas satur lielu cukura un sāls daudzumu.
Tāpat aptaujā noskaidrots, ka ģimenes uz kafejnīcu dodas vismaz vienu reizi nedēļā un 70% bērnu, pasūtot maltīti, izvēlas ātrās ēdināšanas tipa ēdienus, piemēram, frī kartupeļus un burgerus. Aptaujā piedalījušies 585 respondenti.