Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Nezina, kā cīnīties: kaujās zaudēti vairāk nekā puse Ukrainas jauniesaukto karavīru (1)

Foto: AP/Scanpix

Ukrainas varas iestādes pēc vilcināšanās aptuveni gada garumā 2024. gada maijā pieņēma jauno mobilizācijas likumu. Tomēr projekts situāciju frontē nav uzlabojis – jauniesauktie karavīri nezina, kā cīnīties, un vairāk nekā puse no viņiem ātri pamet frontes līniju vai nu miruši, vai ievainoti, vēsta laikraksts "Financial Times". 

Šo informāciju FT uzzināja no vairākiem Ukrainas karavīriem un komandieriem. 

Ukrainas augstākās amatpersonas apgalvo, ka mēnesī tiek mobilizēti aptuveni 30 000 karavīru. Taču pieredzējušie karavīri stāsta, ka jauniesauktajiem ir zema motivācija un tie ir vāji fiziski un psiholoģiski sagatavoti.

"Daži no viņiem vienkārši sastingst, jo baidās šaut uz ienaidnieku, un tiek sūtīti atpakaļ maisos vai smagi ievainoti,"

FT pastāstīja kādas vienības komandieris, kas notur aizsardzību Doņeckas reģionā.

Laikraksta uzrunātie komandieri lēsa, ka no 50 līdz 70 procentiem jauniesaukto tiek nogalināti vai ievainoti pirmajās dienās pēc nonākšanas frontē. Vēl daļa dezertē.

"Kad viņi nokļūst pozīcijās, daudzi aizbēg jau pie pirmā lādiņa sprādziena," stāsta kādas 72. mehanizētās brigādes vienības komandiera vietnieks. Tā tiek mēģināts nodrošināt, piemēram, Uhledaras aizsardzību, kas acīmredzot drīzumā nonāks Krievijas rokās.

Septembra sākumā sešu karavīru grupa, kurā bija karavīri vecumā līdz 40 gadiem ar divu gadu kaujas pieredzi, veiksmīgi atvairīja krievu uzbrukumus pie Pokrovskas. Pēc viņu komandiera teiktā, viņi nogalināja vairāk nekā simts krievu karavīrus.

No astoņiem karavīriem, kas viņus aizstāja, tikai diviem bija kaujas pieredze.

Visi seši jauniesauktie, lielākoties vecāki par 40 gadiem, tika nogalināti vai ievainoti nedēļas laikā. Grupai nācās atkāpties.

Tieši šādas situācijas lielākoties palīdz Krievijas armijai virzīties uz priekšu Doņeckas reģionā, lai gan tā pati katru dienu zaudē 1000 – 1200 karavīru. Tā liecina Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas izlūkdienestu aplēses.

Ukrainas vienībām īpaši grūti ir rotāciju laikā, kad pieredzējušos kaujiniekus, kuri izsīkuma dēļ vairs nespēj cīnīties, nomaina jauniesauktie, teica komandiera vietnieks.

Aptuveni puse no 30 karavīriem vienībā ir aptuveni 45 gadus veci, tikai pieci ir jaunāki par 30 gadiem, bet pārējie ir 50 gadus veci vai vecāki. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu