Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Krūts vēzis pagājušā gadā laupījis vairāk nekā 400 sieviešu dzīvību

Krūts vēža pārbaude. Ilustratīvs attēls.
Krūts vēža pārbaude. Ilustratīvs attēls. Foto: Gorodenkoff/Sutterstock

Krūts vēzis pērn laupījis vairāk nekā 400 sieviešu dzīvību, tāpēc arī šogad īpašā kampaņā "Tavu krūšu drošībai" sievietes aicinās domāt par krūšu veselību, aģentūru LETA informēja labdarības fondā "Rozā vilciens".

Latvijā bieži vien krūts vēzi atklāj 3. vai 4.stadijā. Kampaņas "Tavu krūšu drošībai" pamatā ir atklāsme, ka sievietēm nav pietiekami spēcīgi krūšu drošības protokoli, lai gan iespēja saskarties ar krūts vēzi dzīves laikā ir vienai no astoņām sievietēm. Savukārt lidmašīnās, kur iespēja iekļūt dzīvībai bīstamā situācijā ir tikai viena no 13 miljoniem, ir skaidri saprotamas drošības instrukcijas, norāda fonda pārstāvji.

Viņi skaidro, ka tādēļ tapusi "Krūšu drošības instrukcija", kur krūšu pašpārbaude tiek atrādīta ar stjuartes kustībām.

Atklājot krūšu veselības mēnesim veltīto kampaņu, 30.septembrī pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas tiks prezentēts īpašais rozā mobilais mamogrāfs, kas visa oktobra laikā ceļos pa Latviju, nodrošinot mamogrāfijas izmeklējumus bez maksas.

Mobilais mamogrāfs piestās Dundagā, Smiltenē, Viesītē, Iecavā un Grobiņā, tādējādi padarot izmeklējumu pieejamāku arī sievietēm, kas dzīvo ārpus lielākām pilsētām.

Sievietēm, kuras sasniegušas 40 gadu vecumu, būs iespēja veikt bezmaksas mamogrāfiju. Lai saņemtu šo pakalpojumu bez maksas, nepieciešams iepriekš noformēts ārsta norīkojums.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies mediķi, veselības nozares speciālisti, valsts amatpersonas un pacientu organizācijas, kas vēlreiz uzsvērs savlaicīgas diagnostikas nozīmi.

Kopš savas dibināšanas 2014.gadā fonds "Rozā vilciens" sniedzis atbalstu vairāk nekā 1000 sievietēm, kuras cīnījušās ar krūts vēzi. Fonds turpina nodrošināt palīdzību, piedāvājot individuālas psihologa un psihoterapeita konsultācijas, kā arī fizioterapijas nodarbības, kas atvieglo ārstēšanās procesu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu