Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Orbāna padomnieks Ukrainas aizstāvēšanos pret Krievijas iebrukumu nosauc par "bezatbildīgu"

Balāžs Orbāns.
Balāžs Orbāns. Foto: AP/Scanpix

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna politiskais padomnieks Balāžs Orbāns (nav radniecības) 26. septembrī izpelnījās kritiku ar to, ka bija nosaucis Ukrainas pretošanos Krievijas iebrukumam par "bezatbildīgu".

Ungārijas premjers ir vienīgais no Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem, kas uzturējis tuvas attiecības ar Kremli kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī. Orbāna valdība ir atteikusies sūtīt ieročus Ukrainai.

Balāžs Orbāns sacīja, ka Ungārija ir iemācījusies būt "piesardzīga" pēc 1956.gada pretpadomju sacelšanās, kuru Maskava sagrāva ar militāru pārspēku.

"Balstoties uz 1956.gadu, mēs laikam nebūtu darījuši to, ko [Ukrainas] prezidents [Volodimirs] Zelenskis izdarīja pirms divarpus gadiem, jo tas ir bezatbildīgi,"

Ungārijas premjera padomnieks sacīja videoierakstā, kuru trešdien publicēja valdību atbalstošais laikraksts "Mandiner".

"Ir acīmredzami, ka viņš ieveda savu valsti aizstāvēšanās karā, daudz cilvēku nomira, tika zaudētas teritorijas. Tās ir viņu tiesības, viņu suverēns lēmums, viņi var to darīt. Bet, ja pajautātu mums, mēs to neieteiktu."

"1956.gadā (..) mēs iemācījāmies, ka mums jābūt piesardzīgiem, un mums jābūt ļoti uzmanīgiem ar ļoti vērtīgajām ungāru dzīvībām," piebilda Balāžs Orbāns.

Viņa izteikumi izraisīja sašutumu sociālajos medijos. Konservatīvais komentētājs Andrāšs Štumpfs apsūdzēja Balāžu Orbānu, ka viņš "pavirši nosaucis" 1956.gada varoņus par "idiotiem".

"Vīrs no pastāvīgi karojošas valdības, kas cīnās [ar Briseli], jums saka - ja jums uzbrūk, neaizstāvieties, padodieties, un tas ir labi," sacīja Štumpfs.

Opozīcijas līderis Pēters Maģars aicināja Balāžu Orbānu atkāpties no amata.

"Balāžs Orbāns ir pazemojis tūkstošiem ungāru brīvības cīnītāju piemiņu, no kuriem simtiem - atšķirībā no Balāža Orbāna - bija gatavi ziedot savu dzīvību par savas valsts brīvību un neatkarību," Maģars ierakstīja sociālajā tīklā "Facebook".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu