Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Kopš kara sākuma Austrumu slimnīcā uzņemti vairāk nekā 340 smagi cietuši ukraiņu karavīri

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. Foto: Zane Bitere/LETA

Austrumu slimnīcā kopš kara sākuma uzņemti jau vairāk nekā 340 smagi cietuši ukraiņu karavīri, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Namniece.

Ceturtdien Austrumu slimnīcā jau 18.reizi ar labdarības projekta "M-Help.com" organizēto palīdzības autobusu tika atgādāti Krievijas sāktajā karā smagi cietušie Ukrainas karavīri. Šodien Austrumu slimnīcā tika uzņemts jau 341.pacients.

Namniece atgādina, ka šā gada augustā apritēja divi gadi, kopš Austrumu slimnīcas mediķi un atbalsta personāls aktīvi iesaistās Ukrainas atbalstā, sniedzot palīdzību gan smagi ievainotajiem karavīriem, gan citiem cietušajiem.

Tālo ceļu līdz Latvijas lielākajai slimnīcai šoreiz mēroja 28 karā cietušie. Pacientus Austrumu slimnīcā uzņēma multidisciplināra mediķu komanda - dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls no Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas (NMPUK) un Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas.

Visiem pacientiem, kas ieradās no Ukrainas, Austrumu slimnīcā veica vispusīgu veselības stāvokļa novērtēšanu, tajā skaitā dažādus laboratoriskos izmeklējums. Katram pacientam tika paņemti vismaz desmit dažādi analīžu paraugi, kurus Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienestā testē uz vismaz 27 dažādiem parametriem, ieskaitot multirezistento infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās.

Vairākiem cietušajiem Neatliekamās radioloģijas nodaļas speciālisti veica papildu radioloģiskus izmeklējumus ievainojumu stāvokļa precizēšanai.

Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā ārstēsies divi ļoti smagus un komplicētus kara ievainojumus guvuši karavīri. Viņiem tiks veiktas vairākas sarežģītas un secīgas ķirurģiskas operācijas. Savukārt pēc šīm komplicētajām un smagajām kara traumu operācijām ar viņiem strādās fizioterapeiti, ergoterapeiti, rehabilitologi un funkcionālie speciālisti.

Savukārt pārējie kareivji pēc izmeklējumu veikšanas NMPUK atkarībā no traumu seku specifikas dosies uz citām Latvijas ārstniecības iestādēm. Plānots, ka pieci pacienti turpinās ārstēšanos Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Desmit pacientus pārvedīs uz Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari", bet 11 pacienti turpmākai ilgstošai rehabilitācijai tiks transportēti uz Rehabilitācijas centru "Jaunķemeri".

Pacientus Austrumu slimnīcā uzņēma neatliekamās medicīnas ārstes Sandra Seimane un Zane Baula, rezidents traumatologa ortopēda specialitātē Vladislavs Nikolajs Makovskis, māsas Darja Krasjuka, Aļona Zijangirova, Elīna Aļtšulere, sanitāri Gļebs Subakovs, Mareks Kānbergs, Iļja Nikolajevs, Genādijs Stepanovs, māsu palīdze Irīna Ivanova, reģistratori Ieva Tālberga, Jurate Balode, Anita Gavare, Kristīne Igaune.

Uzņemšanas procesu organizēja un vadīja Aleksejs Višņakovs, Genādijs Ričards Rusanovs, Aleksandrs Garins un Inese Larionova.

Ukrainas karā cietušie pacienti uz Austrumu slimnīcu tiek atgādāti, pateicoties labdarības projekta "M-Help.com" dibinātāju Arvja Reketa un Mārtiņa Medinieka privātai iniciatīvai. Savukārt Georgija Logvinska labdarības fonds, kas darbojas Ukrainā, ir aprīkojis un pārbūvējis autobusu, ar kuru tiek nodrošināta šo pacientu transportēšana.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu