Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Japānā par nevainīgu atzīts vīrietis, kurš 46 gadus gaidīja nāvessoda izpildi

Ivao Hakamada 2024. gada 26. decembrī.
Ivao Hakamada 2024. gada 26. decembrī. Foto: AP/Scanpix

Japānas tiesa attaisnojusi 88 gadus vecu vīrieti, kurš 46 gadus ieslodzījumā gaidīja sava nāvessoda izpildi. Tas ir pasaulē ilgākais laiks, ko kāds ieslodzītais pavadījis, gaidot tiesas piespriestas dzīves beigas. 88 gadus vecais vīrietis atzīts par nevainīgu, jo tiesa konstatēja, ka pret viņu izmantotie pierādījumi ir safabricēti, ziņo BBC.

Ivao Hakamada, kurš gandrīz pusgadsimtu pavadījis uz nāvessoda sliekšņa, 1968. gadā tika atzīts par vainīgu sava priekšnieka, viņa sievas un pāra pusaudžu bērnu nogalināšanā.

Viņš 2014. gadā saņēma atļauju lietas atkārtotai izskatīšanai, jo pastāvēja aizdomas, ka izmeklētāji, iespējams, ir mākslīgi izvietojuši vai safabricējuši pierādījumus, kas bija par iemeslu viņa notiesāšanai par četru cilvēku slepkavību.

Laika posmu starp nāvessoda piespriešanu un lietas atkārtotas izskatīšanas sākumu vīrietis pavadīja ieslodzījumā. Līdz ar tiesas lēmumu atkārtoti pievērsties lietai Ivao tika atbrīvots no ieslodzījuma. Tomēr vēl 10 gadus bija jāgaida atkārtotās izmeklēšanas rezultāti, kā arī ieslodzījumā pavadītie gadi lika par sevi manīt.

46 gadi, kas pavadīti, gaidot nāvessodu, smagi ietekmējuši Hakamadas mentālo veselību. Viņš tika atzīts par nepiemērotu, lai piedalītos tiesas sēdē, kurā beidzot tika pasludināts attaisnojošais spriedums.

Hakamada kopš 2014. gada dzīvo savas 91 gadu vecās māsas Hideko aprūpē.

Tieši viņa gadu desmitiem ilgi cīnījās, lai atbrīvotu viņa vārdu no apsūdzībām.

"Bija patīkami tiesas zālē dzirdēt vārdus "nevainīgs"," sacīja Hideko.

"Kad es to dzirdēju, es biju tik aizkustināta un laimīga, ka nevarēju beigt raudāt," viņa sacīja žurnālistiem.

Hakamadas atbalstītāji. Centrā – Hideko Hakamada.
Hakamadas atbalstītāji. Centrā – Hideko Hakamada. Foto: AFP/SCANPIX

Sprieduma pasludināšanas laikā Hakamadas atbalstītāji ārpus tiesas izkliedza "banzai" – japāniski tas nozīmē "urā".

Nu jau attaisnotais Hakamada iepriekš ir teicis, ka viņa cīņa par taisnību bija kā "cīnīšanās par katru dienu".

"Ja jūs domājat, ka nevarat uzvarēt, tad arī nav ceļa uz uzvaru," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP 2018. gadā.

Bijušais profesionālais bokseris Hakamada 1966. gadā strādāja miso rūpnīcā, kad viņa darba devēja, viņa sievas un divu bērnu līķi tika izcelti no viņu nodegušās mājas krāsmatām. Visi četri bija nodurti.

Varas iestādes apsūdzēja Hakamadu četru cilvēku slepkavībā, viņu mājas aizdedzināšanā un skaidras naudas, 200 000 jenu nozagšanā.

Hakamada sākotnēji noliedza, ka būtu aplaupījis un noslepkavojis upurus, bet vēlāk sniedza, kā viņš to raksturoja, piespiedu atzīšanos pēc piekaušanām un pratināšanām, kas ilga līdz pat 12 stundām dienā.

1968. gadā viņš tika notiesāts par slepkavību un ļaunprātīgu dedzināšanu, un viņam tika piespriests nāvessods.

Gadu pēc Hakamadas aresta gadu desmitiem ilgā juridiskā sāga galu galā karājās dažu apģērba gabalu galā. Miso rūpnīcā kādā tvertnē tika atrastas drēbes, kas it kā bija notraipītas ar asinīm. Šie apģērba gabali tika izmantoti, lai izvirzītu apsūdzības Hakamadam.

Tomēr gadiem ilgi Hakamadas advokāti strīdējās, ka no drēbēm iegūtais DNS nesakrīt ar viņa, tādējādi neizslēdzot iespēju, ka drēbes pieder kādam citam. Advokāti arī norādīja, ka policija varēja safabricēt pierādījumus.

Viņu argumenti bija pietiekami, lai pārliecinātu tiesnesi Hiroaki Murajamu, kurš 2014. gadā atzina, ka "apģērbs nebija apsūdzētā", un līdz ar to sākās lietas atkārtota izskatīšana.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu