Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Vai alus dzērāji ir pievilcīgāki moskītiem?

Foto: mycteria/Shutterstock

Moskīti atrod savus upurus pēc smaržas, un, izplatot cilvēka smaržu ap tūkstošiem šo radību, zinātnieks Tjerī Lefevrs spēja atrast saikni starp alus dzērājiem un moskītu kodumiem.

Kā ziņo "National Geographic", Lefevrs piesaistīja 43 vīriešus no Burkinafaso, Rietumāfrikas, un novietoja viņus vienā no divām āra teltīm, kuras bija noslēgtas.

Viena telts bija tukša, bet otrajā brīvprātīgie izdzēra vai nu litru ūdens, vai litru alus. Ventilators sāka pumpēt gaisu no katras telts caur dažādām caurulēm un ievadīja to glāzē, kas bija pilna ar moskītiem.

Tad moskītiem bija jāpieņem ļoti grūts lēmums — telts ar alus vai ūdens patērētājiem.

Eksperimenta iznākums bija interesants. Lefevrs pierādīja, ka 15 minūtes pēc litra alus izdzeršanas alus dzērāju smarža palielināja moskītu interesi par 65%. Šī smarža rosināja moskītus lidot caur caurulēm.

Moskīti parasti uzbrūk tumsā, kas varētu sakrist ar laiku, kad cilvēki lieto alu. Turklāt moskītus piesaista arī ķermeņa siltums. Ironiski, jo alus patiesībā pazemina ķermeņa temperatūru.

Lefevrs izvirzīja īpaši iespaidīgu teoriju, ka moskīti varētu būt dabiski attīstījušies, lai priekšroku dotu alus dzērāju smaržai, taču uzsvēra, ka ir nepieciešami papildu pētījumi, lai šo jautājumu izpētītu sīkāk. Saskaņā ar ekspertu viedokli, alkoholiskais dzēriens var padarīt tevi pievilcīgāku moskītiem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu