Šodienas redaktors:
Dace Otomere

VIDEO Ceļ trauksmi par nopietnu apdraudējumu Gūtmaņalai

Gūtmaņala. Ilustratīvs foto
Gūtmaņala. Ilustratīvs foto Foto: Wikipedia

Jau pavisam drīz Sigulda sveiks lielo cilvēku pūli, kas brauks baudīt zelta rudeni Gaujas senlejā. Siguldā arī atrodas Baltijā lielākā ala un nozīmīgs Latvijas dabas piemineklis – Gūtmaņala. Tomēr dabas draugi sākuši celt trauksmi, ka tūristu rīcības dēļ alas saglabāšanās ir nopietni apdraudēta, vēsta "Bez Tabu".

Dabas pieminekli katru gadu apmeklē ne tikai vietējie, bet arī vairāki ārzemju tūristi.

Diemžēl daži alas apmeklētāji nav mācīti baudīt "tikai ar actiņām" un ķeras atstāt liecību par sevi alu veidojošajos iežos.

Apmeklētājiem domas par šādu rīcību dalās, bet Madara, kura jau 15 gadus strādā par gidi neslēpj, ka viņai par apmeklētāju rīcību sāp sirds.

"Ir jau bijušas izliktas daudz zīmes, ir skaidrots. Bet diemžēl ir sabiedrības daļa, kas to atsakās pieņemt. Ļoti slikti. Jo regulāri kaut kas tiek nolauzts, izpostīts," stāsta Madara.

Folklorists Sandis Laime šajā tūristu rīcībā saskata senas tradīcijas turpinājumu, jo šādu praksi cilvēki piekopuši jau simtiem gadu.

Tomēr folklorists aicina pret šādu rīcību mūsdienās, jo tādējādi tiek iznīcināti senākie alas gravējumi. Gūtmaņalā saglabājušies uzraksti, kas iegravēti 17. gadsimtā.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu