Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Pirātu partija pametusi Čehijas valdību

Čehijas Pirātu partijas priekšsēdētājs Ivans Bartošs.
Čehijas Pirātu partijas priekšsēdētājs Ivans Bartošs. Foto: AFP/SCANPIX

Reaģējot uz sava līdera atcelšanu no ministra amata, Čehijas valdošo centriski labējo koalīciju 25. septembrī pametusi nelielā Pirātu partija.

Otrdien premjerministrs Petrs Fiala, kas pārstāv konservatīvo Pilsonisko demokrātu partiju (ODS), Pirātu partijas priekšsēdētāju Ivanu Bartošu atcēla no reģionālās attīstības ministra amata, jo nav savlaicīgi ieviesta elektroniskā būvatļauju izsniegšanas sistēma.

Bartoš trešdien žurnālistiem paziņoja, ka Pirātu partija pamet valdību, piebilstot, ka precīzāk būtu sacīt, ka partija no valdības ir "padzīta".

Pirātu partijai kopumā bija trīs ministru portfeļi, tajā skaitā arī ārlietu ministra amats, kas bija uzticēts Janam Lipavskim.

Tādējādi līdzšinējais Fialas kabineta 108 balsu vairākums parlamenta apakšpalātā sarucis līdz 104 no 200 deputātu vietām.

Bartoša atcelšana vēl jāapstiprina prezidentam Petram Pavelam, kurš šobrīd piedalās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā.

Lipavskis tikmēr paziņojis, ka arī iesniegs demisijas rakstu, taču vienlaikus aiziet no Pirātu partijas. Tas varētu ļaut viņam saglabāt ministra amatu kā neatkarīgajam.

Piecu partiju koalīcija, ko līdz ar ODS veidoja liberālā partija "Mēri un neatkarīgie" (STAN), kristīgie demokrāti, liberāli konservatīvā partija TOP 09 un Pirātu partija, nāca pie varas pēc 2021.gadā notikušajām vēlēšanām.

Covid-19 pandēmijas sekas, augstā inflācija, ko izraisījis Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu, un nesenie plūdi maziājuši valdošo partiju popularitāti.

Tikmēr opozīcijā esošās bijušā premjerministra Andreja Babiša dibinātās populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) popularitāte pieaugusi, un tagad to atbalsta vairāk nekā 30% vēlētāju.

Pagājušās nedēļas nogalē notikušajās reģionālajās vēlēšanās ANO uzvarēja desmit no 13 Čehijas reģioniem.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Čehijā paredzētas nākamgad.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu