Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Pasaulē pirmo reizi izmantota "pašnāvības kabīne". Aizturēti vairāki iesaistīte (5)

"Sarco" kapsula Šveices mežā.
"Sarco" kapsula Šveices mežā. Foto: AFP/SCANPIX

Policija Šveicē arestējusi vairākus cilvēkus pēc pirmā "pašnāvības kabīnes" pielietojuma. Kāda sieviete bija nolēmusi labprātīgi izbeigt savu dzīvi, izmantojot šo tehnoloģiju, un vietējo varasiestāžu aizliegumi neapturēja viņas vēlmju īstenošanu, ziņo BBC.

Šafhauzenas reģiona policija ziņo, ka arestējusi "vairākas personas" aizdomās par kūdīšanu uz pašnāvību, kā arī līdzdalību tajā pēc kādas sievietes nāves 23. septembrī. Pasaules pamešanai viņa izmantoja "pašnāvības kabīni" ar nosaukumu "Sarco".

Lai gan dažos gadījumos Šveicē asistēta pašnāvība ir likumīga, tā tiek stingri regulēta, un "Sarco" tehnoloģija ir saskārusies ar varasiestāžu pretestību. 

Notikuma vietā policijas darbinieki atrada "pašnāvības kabīni" un sievietes ķermeni.

Uzņēmums, kas ražo pretrunīgi vērtēto kabīni, apgalvo, ka to var kontrolēt tikai persona, kas vēlas izbeigt savu dzīvi, bez vajadzības pēc medicīniskās uzraudzības.

Policija ziņo, ka 23. septembrī "Sarco" tika izmantots kādā meža būdā Merišauzenas apgabalā, kas ir mazapdzīvota vieta Šveicē pie Vācijas robežas.

Likumsargiem par pašnāvību, kas tiks īstenota ar "Sarco" palīdzību, paziņojis kāds advokātu birojs. Arestēto cilvēku skaits un identitāte netiek atklāta. Arī mirušās sievietes vārds netiek atklāts.

Saskaņa ar CCN, aizturētie bijuši grupas "The Last Resort" locekļi, bet mirusī bijusi 64 gadus veca amerikāniete, kura cietusi no nopietni novājinātas imūnsistēmas.

Jūlijā cilvēku grupa, kas atbalsta asistētas pašnāvības un "Sarco" izmantošanu, paziņoja, ka paredz, ka šogad "Sarco" tiks izmantots pirmo reizi.

Advokāti skaidro, ka "Sarco" nodrošina pašnāvības iespēju, kas nav atkarīga no medicīnas vai ārstiem, un ka tas paplašina pieeju eitanāzijai, jo portatīvo ierīci var izveidot ar 3D printera palīdzību.

Neskatoties uz to, ka Šveices likumdošana ir viena no pasaulē pateicīgākajām asistētajai pašnāvībai, "Sarco" izmantošana valstī saskārusies ar pretestību.

Kritiķi baidās, ka ierīces modernais dizains padara pašnāvību "pievilcīgu", un tas, ka to var darbināt bez medicīniskās uzraudzības, arī rada papildu bažas.

Kur meklēt palīdzību?

Informāciju un atbalstu var meklēt:

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Adrese: Tērbatas iela 69, Rīga

Tālr. 24 551 700

Diennakts krīzes tālrunis: 116 123

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Pusaudzucentrs.lv

Atbalsta tālrunis: +371 25 737 363

Centrs "Marta"

Adrese: Matīsa iela 49A-11, Rīga

Tālr. 67 378 539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Adrese: Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29 195 442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Cietusajiem.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116 006

Centrs drošai bērnībai "Dardedze"

Adrese: Cieceres iela 3a, Rīga

Tālr. 67 600 685

WhatsApp: 29 556 680

E-pasts: info@centrsdardedze.lv

VBTAI Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis

116111

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu