Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Pagaidu aizsardzība daudzos gadījumos tiek lūgta ļaunprātīgi, norāda Tieslietu ministrijas amatpersona

Ģimene ar bērniem. Ilustratīvs foto
Ģimene ar bērniem. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Praksē ir daudz gadījumu, kad pagaidu aizsardzība tiek lūgta nepamatoti, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē atzina Tieslietu ministrijas (TM) Civiltiesību departamenta Starptautisko un procesuālo tiesību nodaļas vadītāja Iveta Gedus.

Komisijas sēdes darbakārtībā bija tēma par situāciju vardarbības draudu novēršanā un pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšanā.

Sēdes laikā radās neliela diskusija par bērnu atstāšanu pie iespējamā varmākas.

Gedus norādīja, ka šajā jomā nevar skatīties no viena skatupunkta, jo diemžēl praksē ir daudz gadījumu, kad pagaidu aizsardzība tiek lūgta nepamatoti, proti, lai panāktu kādu sev vēlamu rezultātu. Galvenie gadījumi ir vēlēšanās panākt izdevīgāku laulības šķiršanu un mantisko jautājumu atrisināšanu. "Principā nekādas vardarbības ģimenē nav, un tikai, lai panāktu šo rezultātu, tiek lūgta pagaidu aizsardzība," uzsvēra Gedus.

Šādos gadījumos var nonākt pretējā grāvī, jo "atņemam bērnus principā nevainīgam cilvēkam". Šādos gadījumos varmāka patiesībā ir pati aizsardzību lūdzošā persona, kura vienlaikus manipulē ar bērniem. "Šī problēma ir jāskatās no visiem aspektiem un situācijām," piebilda amatpersona.

Valsts policijas (VP) komisijā prezentētā informācija liecina, ka VP šogad sešos mēnešos saņemts 751 tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Pērn kopumā saņemti 1342 lēmumi.

Gedus deputātus informēja, ka pēc Leona Rusiņa pastrādātās dzīvesbiedres slepkavības atbildīgās institūcijas meklēja risinājumus kā uzlabot pagaidu aizsardzības un civilprocesa regulējumu. Vairāki uzlabojumi vēl tiks virzīti valdībā un Saeimā. Piemēram, ja patlaban likumā noteikts, ka kurss vardarbības uzvedībās mazināšanā ir jāiziet gada laikā, tad ir nolemts šo termiņu samazināt.

Šobrīd ir iespēja iziet sešu mēnešu laikā, maksājot par to samazinātu maksu, vai gada laikā, maksājot pilnu maksu. Ar grozījumiem plānots attiecīgi samazināt termiņu uz trīs mēnešiem un sešiem mēnešiem.

Tāpat, ņemot vērā, ka konstatēti gadījumi, kad personas piesakās uz nodarbību kursu, bet tad atkal atsakās, paredzēts noteikt, ka pēc diviem neattaisnotiem kavējumiem personai būs jāapmaksā kurss pilnā apmērā, norādīja Gedus.

Kur meklēt palīdzību, ja esi cietis no vardarbības?

Informāciju un atbalstu var meklēt:

Pusaudzucentrs.lv

Atbalsta tālrunis: +371 25 737 363

Centrs "Marta"

Adrese: Matīsa iela 49A-11, Rīga

Tālr. 67 378 539

E-pasts: centrs@marta.lv

Centra "Marta" Liepājas filiāle

Adrese: Kūrmājas prospekts 11, Liepāja

Tālr. 29 195 442

E-pasts: centrs@martaliepaja.lv

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Adrese: Tērbatas iela 69, Rīga

Tālr. 24 551 700

Diennakts krīzes tālrunis: 116 123

E-pasts: skalbes@skalbes.lv

Cietusajiem.lv

Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem: 116 006

Centrs drošai bērnībai "Dardedze"

Adrese: Cieceres iela 3a, Rīga

Tālr. 67 600 685

WhatsApp: 29 556 680

E-pasts: info@centrsdardedze.lv

VBTAI Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis

116111

KO DARĪT, JA ESI CIETIS NO SEKSUĀLAS VARDARBĪBAS?

Kauns, atmiņas uzplaiksnījumi, trauksme, "netīrības" un vainas sajūta ir normālas izjūtas šajā situācijā. Šādu stāvokli ir iespējams mazināt ar speciālistu (psihologa, psihoterapeita, psihiatra) palīdzību.

VĒRSIES POLICIJĀ UN PIE ĀRSTA

Pēc iespējas ātrāk nepieciešams vērsties policijā un/vai pie ārsta. Lūdz, lai ārstniecības persona pēc iespējas sīkāk dokumentē vardarbības radītās sekas. Apskates rezultātiem ir juridisks spēks, un tiesu medicīnas eksperts var izmantot tos ekspertīzes veikšanai.

VĒRSTIES POLICIJĀ VAR ARĪ VĒLĀK

Ja pagaidām neesi gatavs vērsties policijā, to var darīt arī vēlāk. Atkarībā no nodarījuma smaguma ir noteikts noilgums - termiņš, cik ilgā laikā pēc nodarījuma izdarīšanas varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Seksuāla rakstura nodarījuma noilgums var būt no 5 līdz 20 gadiem vai pat ilgāk. Ja par noziegumu tiek ierosināta lieta policijā, tad tev ir tiesības uz kompensāciju kā nozieguma upurim. Valsts kompensācija tiek izmaksāta neatkarīgi no tiesas procesa iznākuma.

NEBAIDIES MEKLĒT PALĪDZĪBU

Apsver domu meklēt psiholoģisko palīdzību. Seksuālā vardarbība rada nopietnas sekas psihei, ar ko ir ļoti grūti tikt galā pašam.

Ja neesi gatavs tikties ar speciālistiem klātienē, vari izmantot cietušo atbalsta tālruni vai čatu: tālr. 116006, www.cietusajiem.lv.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu