Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Ilgāka atpūta un mazāka pārslodze. Lietuvā vērtēs ieceri visiem strādājošajiem pagarināt ikgadējo atvaļinājumu

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: DroneTop/Shutterstock

Lietuvas parlaments ir pieņēmis izskatīšanai priekšlikumu visiem darba ņēmējiem pagarināt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par divām dienām. Šobrīd tas ir visīsākais, kāds tas var būt saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normām.

Seima opozīcijā esošās Zemnieku un zaļo savienības frakcijas vadītājas Aušrines Norķienes iesniegto grozījumu Darba kodeksā izskatīšanu atbalstīja 38 Seima deputāti, trīs bija pret, bet 21 deputāts atturējās. Grozījumu projektu izskatīs Sociālo lietu un darba komisija, izvērtēs valdība un Trīspusējā sadarbības padome. Plānots, ka šī iniciatīva Seima plenārsēdē atkal tiks izskatīta 7.novembrī.

Norķiene pauda cerību, ka garāks atvaļinājums pasargās darbiniekus no pārslodzes un uzlabos veselību un dzīves kvalitāti.

Viņa sacīja, ka Lietuvā ikgadējais atvaļinājums strādājošajiem ir visīsākais, kāds tas var būt saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normām. Deputāte sacīja, ka citās Rietumvalstīs, piemēram, Austrijā, Dānijā, Francijā, Somijā, Zviedrijā, ikgadējais atvaļinājums ir 25 līdz 35 darba dienas.

Grozot Darba kodeksu, ierosināts noteikt, ka ikgadējais atvaļinājums darbiniekiem ir vismaz 22 darba dienas vai 26 darba dienas.

Pašlaik ikgadējais atvaļinājums darbiniekiem ir vismaz 20 vai 24 darba dienas. 24 dienu ikgadējais atvaļinājums ir darbiniekiem, kuriem ir sešas darba dienas nedēļā.

Ja grozījumu projektu apstiprinās Saeima, darbiniekiem līdz 18 gadu vecumam, darbiniekiem, kuri vieni audzina bērnu līdz 14 gadu vecumam vai bērnu invalīdu līdz 18 gadu vecumam, kā arī darbiniekiem ar invaliditāti piešķirs ikgadējo atvaļinājumu 27 vai 32 darba dienu apmērā.

Pašlaik šādiem darbiniekiem tiek piešķirts ikgadējais atvaļinājums 25 vai 30 darba dienu apmērā.

Ierosināts, ka grozījumi Darba kodeksā stāsies spēkā 2025.gada 1.janvārī.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu