Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Ārstu biedrība: Ārsta Medņa izteikumi sociālajos tīklos par vakcināciju ir nosodāmi un kritiski vērtējami (2)

Latvijas Ārstu biedrības prezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece.
Latvijas Ārstu biedrības prezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija vērtēs ārsta Edgara Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju, tostarp lemjot arī par jautājuma tālāku virzīšanu Sertifikācijas padomē, informē LĀB.

Tāpat LĀB valde lūgs tiesībsargājošām institūcijām vērtēt, vai Medņa publiskajos izteikumos sociālajos tīklos nav saskatāma iespējama naida runa.

Valdes locekļi atzinuši, ka šāda veida komunikācija ir nosodāma un kritiski vērtējama gan no sabiedrības veselības apdraudējuma viedokļa, gan, ņemot vērā publiski izteiktos nekorektos un aizvainojušos izteikumus par kolēģiem.

""Reglamentēta un uzraugāma profesionālā atbildība diemžēl nepasargā sabiedrību no atsevišķu indivīdu nekontrolētas tieksmes publiskajā telpā izplatīt melus un apvainojumus," uzsver biedrībā.

Tāpēc LĀB aicina pacientus uzticēties veselības aprūpes profesionāļiem un pierādījumos balstītām medicīnas atziņām, kā arī aktīvi sadarboties ar ārstniecības personām, kas tās realizē savā praksē.

Ārstniecības persona ir tiesīga strādāt profesijā, ja tā ir reģistrēta Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā. Reģistrāciju veic Veselības inspekcija. Mednim noteiktais reģistrācijas termiņš patlaban ir līdz 2025.gada 17.oktobrim, liecina informācija inspekcijas mājaslapā.

Savukārt ārstu sertifikāciju veic LĀB. Biedrības Sertifikācijas padome arī ir tā, kas pieņem lēmumu par izsniegto ārstniecības personu sertifikātu darbības apturēšanu vai anulēšanu.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns. Zēns nebija vakcinēts pret difteriju.

Vēlāk policija aizturēja zēna vecākus par divu citu viņu bērnu, kas arī nebija vakcinēti un saslimuši ar difteriju, izņemšanu no slimnīcas, savukārt bērni tika nogādāti atpakaļ slimnīcā.

Āgenskalna klīnikas ārsts Mednis vietnē "Telegram" sestdienas rītā vēstīja, ka ar difteriju slimojošo bērnu vecāki izmantoja savas Pacientu tiesību likumā noteiktās tiesības un pieņēma lēmumu atteikties no meitu turpmākas "ārstniecības", par to paziņoja personālam un bērnus no stacionāra izņēma.

"Šāds lēmums balstīts uz vecāku pamatotām bažām, ka arī meitu veselībai un dzīvībai var tikt nodarīts kaitējums, kā tas notika ar brālīti, kuru vecāku ieskatā "noārstēja" līdz nāvei," teikts paziņojumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu