Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Uzrunā pasaules līderiem Rinkēvičs aicina nodrošināt, lai globālā kārtība būtu noturīga pret agresiju

Foto: Reuters/ScanPix

Nedrīkst pieļaut globālo normu selektīvu piemērošanu vai neievērošanu, uzrunā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka alternatīva ir šausmīga pasaule, kurā valda spēks un likuma vara zaudē spēku.

Prezidents atgādināja, ka rit jau trešais gads kopš Krievija īsteno neizprovocētu pilna mēroga agresijas karu pret Ukrainu. Turklāt tā turpina izaicināt starptautiskās sabiedrības izturību un apņēmību nosargāt noteikumos balstītu kārtību.

Rinkēvičs norādīja, ka šis karš nopietni ietekmē stabilitāti reģionā un ārpus tā. Tam ir tālejošas sekas attiecībā uz principiem, kas atbalsta suverenitāti, teritoriālo integritāti un starptautiskās tiesības.

Prezidents uzsvēra, ka ir jānodrošina, lai globālā kārtība būtu noturīga pret agresiju, īpaši, ja agresors ir kodolieroču valsts un ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle.

"Krievija cenšas nojaukt to, ko mēs visi esam kopā uzcēluši. Krievija mēģina pārkārtot starptautisko kārtību, lai ieguvēji būtu tikai agresori," atgādināja prezidents.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija turpina pieprasīt nekavējoties un bez nosacījumiem izvest visu Krievijas karaspēku un militāro tehniku no visas Ukrainas teritorijas. "Nevar būt nekādu kompromisu attiecībā uz Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti," brīdināja amatpersona.

Latvijas prezidents klātesošajiem atgādināja, ka Krievijas neizprovocētajam uzbrukumam ir plašas sekas ārpus Ukrainas robežām. Tas ietekmē globālo pārtikas nodrošinājumu, kodoldrošību un humāno situāciju.

"Piekļuve pārtikai ir cilvēktiesības. Badu nekad nedrīkst izmantot kā politikas instrumentu," viņš teica, piebilstot, ka Latvija solidarizējas ar valstīm, kuras visvairāk skārusi pārtikas krīze.

Rinkēvičs arī piebilda, ka nopietnas bažas rada Ukrainas bērnu piespiedu deportācijas un nelikumīgas adopcijas uz Krieviju. Tāpēc viņš aicināja ANO ieņemt aktīvāku nostāju šajā jautājumā.

Vienlaikus prezidents mudināja visas ANO dalībvalstis atbalstīt un pievienoties Šveices Miera samitā pieņemtajam paziņojumam, lai sāktu veidot uz ANO Statūtu principiem balstītu miera procesu.

"Krievijai ir jāuzņemas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par savu agresiju. Mums ir jāizdara viss iespējamais, lai panāktu Krievijas visaptverošu atbildību par visiem Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem," uzsvēra Rinkēvičs.

Viņš aicināja veidot īpašu tribunālu, kas spētu saukt pie atbildības galvenos agresijas nozieguma izdarītājus un nodrošinātu pilnīgu atbildību.

Prezidents arī norādīja, ka ir būtiski novērst krīzes padziļināšanos Tuvajos Austrumos un izvairīties no tās izplatīšanās reģionā.

"Mēs saglabājam cerību, ka drīzumā izdosies panākt progresu karadarbības izbeigšanā," uzsvēra Rinkēvičs, piebilstot, ka starptautiskajai sabiedrībai un ANO ir primāri jāatbalsta centieni, kas nodrošina visu civiliedzīvotāju aizsardzību, un jācenšas panākt ilgtspējīgu risinājumu.

Viņš atgādināja, ka Latvija kopā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir aicinājusi panākt tūlītēju karadarbības pārtraukšanu Gazā, visu ķīlnieku beznosacījumu atbrīvošanu un humānās palīdzības pieejamības nodrošināšanu plašā mērogā.

"Mēs nosodām visus teroristu uzbrukumus Izraēlai. Mēs atzīstam Izraēlas likumīgās tiesības uz pašaizsardzību. Taču tās ir jāīsteno saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un jo īpaši - starptautiskajām humanitārajām tiesībām, kas ir ieviestas, lai aizsargātu visus civiliedzīvotājus," akcentēja prezidents.

Vienlaikus viņš aicināja koncentrēties arī uz politiskā procesa atjaunošanu, lai pārrautu vardarbības ciklu un panāktu taisnīgu un ilgstošu mieru. "Mieru, kas risina gan izraēliešu, gan palestīniešu likumīgās vēlmes un drošības apsvērumus," viņš piebilda.

Kā vēstīts, Rinkēvičs līdz piektdienai, 27.septembrim, piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 79.sesijā Ņujorkā, ASV.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu