Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Zelenskis: Kādu dienu tiks pateikts, ka Krievijas karš pret Ukrainu ir patiesi beidzies (1)

Foto: EPA / Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, 24. septembrī, ANO paziņoja, ka Krieviju var tikai piespiest uz mierīgu atrisinājumu, vienlaikus solot nepiedalīties sarunās uz Maskavas nosacījumiem par kara izbeigšanu.

Sakot uzrunu ANO Drošības padomes sanāksmē par situāciju Ukrainā, kurā bija klāt Krievijas pārstāvis, Zelenskis arī pievienojās ASV izdarītajam spiedienam uz Irānu un Ziemeļkoreju par militāru atbalstu Krievijai.

Zelenskis, kurš savā oficiālajā vizītē ASV plāno iepazīstināt ar Ukrainas "uzvaras plānu", apšaubīja patiesumu Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumā iesaldēt kontroles līnijas Ukrainā.

"Mēs zinām, ka daži [cilvēki] pasaulē grib runāt ar Putinu, lai varbūt dzirdētu, ka viņš ir apbēdināts par to, ka mēs īstenojam savas tiesības aizstāvēt mūsu tautu," sacīja Zelenskis.

Viņš nosauca šādus uzskatus par ''neprātu". "Krieviju var tikai piespiest uz mieru, un tieši tas ir vajadzīgs - piespiest Krieviju uz mieru," teica Zelenskis.

Viņš arī sacīja, ka jebkādām Krievijas pilna apjoma iebrukuma beigām jābalstās uz ANO Hartu, kura paredz dalībvalstu suverenitāti.

"Kādu dienu šajā zālē noteikti tiks pateikts, ka Krievijas karš pret Ukrainu ir beidzies - nevis iepauzēts, nevis aizmirsts, [bet] patiesi beidzies," sacīja Zelenskis.

"Tas notiks nevis tāpēc, ka kāds būs noguris no kara, nevis tāpēc, ka kāds būs par kaut ko tirgojies ar Putinu. Krievijas karš pret Ukrainu beigsies tāpēc, ka ANO Harta strādās."

Zelenskis ceturtdien Baltajā namā tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš uzrunā ANO aicināja uz starptautisku atbalstu Ukrainai līdz tās uzvarai.

Zelenskis vēlreiz apsolīja otru "miera samitu" un sacīja, ka uzaicina uz to Ķīnu un Indiju - lielvalstis, kas atteikušās pievienoties Rietumu sankcijām pret Krieviju, kuras noteiktas Ukrainas kara dēļ.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu