Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Tiks izvērtēts Rīgas pašvaldības uzņēmumu valžu un padomju locekļu skaits un atalgojums

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis.
Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV) uzdevis pilsētas izpilddirektoram sagatavot informāciju par pašvaldības kapitālsabiedrību valdēm un padomēm, izvērtējot iespēju tajās samazināt locekļu skaitu un optimizēt finanšu līdzekļu izmantošanu, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

"Rīgas domes uzņēmumos tieši tāpat kā valsts kapitālsabiedrībās jāizvērtē, cik samērīgs ir uzņēmumu valžu un padomju sastāvs un atalgojums, kā arī cik efektīvi tās strādā, lai Rīgas iedzīvotāji saņemtu no kapitālsabiedrībām maksimāli labāko pakalpojumu," uzskata Ķirsis.

Līdz 7.oktobrim Rīgas pilsētas izpilddirektoram būs jāizvērtē un jāiesniedz informācija par kapitālsabiedrību lielumu, valžu un padomju locekļu skaitu, kā arī priekšlikumi iespējamai to skaita samazināšanai, norādot iespējas un pamatojumu.

Tāpat būs jāsagatavo informācija par kapitālsabiedrību valžu un padomju locekļiem noteikto atlīdzību, priekšlikumi atlīdzības iesaldēšanai un informācija par kapitālsabiedrību valžu un padomju pilnvaru termiņiem.

Kā vēstīts, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs parakstījis un nosūtījis Saeimai grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas paredz uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu.

Ja grozījumi tiks pieņemti, publisko personu kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atalgojums nākamos divus gadus nedrīkstēs pārsniegt šā gada 31.augustā noteikto apmēru. Valsts prezidents lūdzis Saeimu šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Pašvaldībai pieder 12 kapitālsabiedrības - "Rīgas satiksme", "Rīgas namu pārvaldnieks", "Rīgas ūdens", "Rīgas meži", "Rīgas nami", "Rīgas 1.slimnīca", "Rīgas veselības centrs", "Rīgas 2.slimnīca", "Rīgas Dzemdību nams", "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", SIA "Getliņi eko" un AS "Rīgas siltums".

Pērn būtiski palielinājies Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību apgrozījums, iepriekš informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

2023.gadā pašvaldības kapitālsabiedrību apgrozījums pārsniedzis 946 miljonus eiro. Uzņēmumu kopējā peļņa esot 2022.gada līmenī. 2022.gadā kapitālsabiedrību apgrozījums pārsniedza 662,8 miljonus eiro.

Pašvaldības kapitālsabiedrības nodokļos nomaksājušas 161 miljonu eiro un aptuveni tikpat lielu summu - 160 miljonus eiro - ieguldījušas investīcijās.

Salīdzinot ar 2022.gadu, kad kapitālsabiedrības investēja 122,7 miljonus eiro, investīciju apjoms palielinājies par 31%.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu