Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Lietuvā varētu personām ar pielaidi valsts noslēpumam aizliegt doties uz Krieviju un Baltkrieviju

Lietuvas-Baltkrievijas robeža
Lietuvas-Baltkrievijas robeža Foto: Petras Malukas

Lietuvā tiek virzīts plāns noteiktu institūciju un zemessardzes - Strēlnieku savienības - biedriem, kuri pilnvaroti pieejai slepenai informācijai, aizliegt apmeklēt Lietuvai nedraudzīgas valstis, piemēram, Krieviju un Baltkrieviju.

Otrdien Likuma par valsts noslēpumiem un oficiāliem noslēpumiem grozījumus parlaments pieņēma otrajā lasījumā ar 114 balsīm par. Grozījumu projekts vēl jāizskata trešajā lasījumā.

Aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns ir teicis, ka grozījumu mērķis ir ierobežot personu ar pieeju valsts noslēpumam došanos uz valstīm vai teritorijām, kur to klātbūtne var kaitēt Lietuvas nacionālajai drošībai.

Ierosinājums paredz, ka valdība noteiks, uz kurām valstīm ir aizliegts ceļot bez atļaujas, pamatojoties uz valsts drošības riskiem.

Aizsardzības ministrija apgalvo, ka aizliegumam būtu jāattiecas uz Krieviju, Baltkrieviju un Ķīnu - valstīm, uz kurām jau attiecas ierobežojumi militārpersonām un amatpersonām.

Ministrija lēš, ka šis aizliegums ietekmētu aptuveni 56 000 personu, kurām ir tiesības strādāt ar klasificētu informāciju.

Pēc parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas ieteikuma aizliegums attiektos arī uz Lietuvas Strēlnieku savienības biedriem, kuriem ir piešķirta piekļuve valsts noslēpumam.

Darbinieki un strēlnieki zaudētu tiesības strādāt ar klasificētu informāciju, ja viņi pārkāptu šo aizliegumu.

Atsevišķos gadījumos, piemēram, tuva radinieka nāves gadījumā, ceļošana uz šīm valstīm būtu pieļaujama ar atļauju vai pēc paziņojuma par nodomu izceļot.

Grozījumos arī ierosināts, ka atvaļinātās militārpersonas saglabā tiesības strādāt ar klasificētu informāciju vai iepazīties ar to. Pašlaik no aktīvā dienesta atvaļinātie tiek ieskaitīti rezervē, taču zaudē pielaidi slepenai informācijai.

"Citiem vārdiem sakot, ja kāds saņem piecu gadu pielaidi un pēc diviem gadiem aiziet rezervē, šī pielaide nezaudēs spēku, ļaujot viņam piekļūt klasificētai informācijai vēl trīs gadus," paskaidroja Kasčūns.

Grozījumi arī ļautu piešķirt noslēpuma subjekta statusu valsts uzņēmumiem, kas pārveidoti par akciju sabiedrībām, piemēram, gaisa navigācijas uzņēmumam "Oro navigacija", valsts lidostu operatorkompānijai "Lietuvos oro uostai" un Klaipēdas jūras ostas pārvaldei.

Ja parlaments pieņems grozījumus, tie stāsies spēkā 1.janvārī.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu