Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Braže iepazīstina "Google" pārstāvjus ar Latvijas plāniem izveidot Nacionālo mākslīgā intelekta centru

Ārlietu ministre Baiba Braže piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijas Augsta līmeņa nedēļas pasākumos
Ārlietu ministre Baiba Braže piedalās ANO Ģenerālās asamblejas 79. sesijas Augsta līmeņa nedēļas pasākumos Foto: Latvijas Ārlietu ministrija

Jāsper tālāki soļi sankciju pieņemšanā pret Krieviju un tās "ēnu floti", kā arī jāpastiprina sadarbība ar trešajām valstīm, lai novērstu sankciju apiešanas iespējas, uzsvēra Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), ANO Ģenerālās asamblejas 79.sesijas laikā ministre piedalījās G7+ ārlietu ministru sanāksmē, Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru tikšanās ar Ukrainas ārlietu ministru, kā arī ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena globālā augsta līmeņa sanāksmē par mākslīgo intelektu.

G7+ ārlietu ministru sanāksmē par atbalstu Ukrainas enerģētikas sektoram ministre uzsvēra nepieciešamību nodrošināt ne tikai tūlītēju atbalstu energosistēmas atjaunošanai un nostiprināšanai, bet arī vājināt Krievijas kaujas spējas.

Viņa uzsvēra, ka ir būtiski mazināt Krievijas spēju turpināt sistemātiskos uzbrukumus Ukrainai, vēl jo vairāk civiliedzīvotājiem un energoinfrastruktūrai. Visi bija vienisprātis, ka nepieciešams degradēt Krievijas militārās spējas, tostarp iegrožojot tās militāro industriju un novēršot sankciju apiešanas iespējas. Latvijas enerģētikas uzņēmumu sniegtais praktiskais atbalsts Ukrainas enerģētikas sektoram šogad ietvēris vairākas elektrostacijas, hidrostacijas, ģeneratorus, kā arī vairāk nekā 50 transformatorus.

Kopā ar NB8 ārlietu ministriem Braže tikās ar Ukrainas ārlietu ministru Andriju Sibihu. Domu apmaiņa ar jauno Ukrainas ārlietu ministru fokusējās uz koordinētu pieeju starptautiskā atbalsta Ukrainai noturēšanai un kāpināšanai. NB8 valstis apliecināja gatavību sniegt tālāku finansiālu, humānu, un militāru atbalstu Ukrainai cīņā pret agresoru.

Ārlietu ministre tikās ar "Google" pārstāvjiem, ar kuriem pārrunāja iespējas padziļināt sadarbību jauno tehnoloģiju jomā, balstoties uz Latvijas informācijas un tehnoloģiju sektora priekšrocībām un inovācijām, tostarp drošības nozarē. Ministre iepazīstināja Google pārstāvjus ar Latvijas plāniem attiecībā uz Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveidi.

Tāpat ministre Braže piedalījās ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena organizētajā sanāksmē par mākslīgo intelektu, ar fokusu uz drošu un uzticamu mākslīgā intelekta pielietojumu ilgtspējīgas attīstības veicināšanā. Bražes ieskatā Latvijai ir labas iestrādes šajā jomā privātajā sektorā, tāpēc ir būtiski veidot starptautiskas zinātniskas un tehnoloģiskas partnerības, lai veicinātu tālāku attīstību. Latvija iestājas par mākslīgā intelekta radīto iespēju un potenciālo risku balansu. Mākslīgā intelekta iespējas būtu izmantojamas gan ekonomikas attīstībā, gan arī stiprinot kiberdrošību, norādīja ārlietu ministre.

Neformālajā Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmē tika pārrunāti divi jautājumi - saspīlējums Tuvajos Austrumos, kā arī Krievijas agresija pret Ukrainu. Ministri uzsvēra nepieciešamību panākt tūlītēju ugunspārtraukšanu Gazā un novērst situācijas eskalāciju reģionā.

Krievijas agresijas kontekstā ministriem notika plaša saruna ar Ukrainas ārlietu ministru Sibihu, kurš izteica pateicību par līdzšinējo atbalstu Ukrainai, un aicināja palielināt militārās palīdzības apjomu, lai cīnītos pret Krievijas agresiju. Ukrainai īpaši nepieciešams turpmāks atbalsts pretgaisa aizsardzības sistēmu un munīcijas piegādēs, kā arī enerģētikas nozarē. Braže vēlreiz apliecināja Latvijas gatavību turpināt sniegt visa veida atbalstu Ukrainai.

Papildus šīs dienas pasākumiem ārlietu ministrei bija divpusēja tikšanās ar Lihtenšteinas ārlietu ministri Dominiku Hasleri, fokusējoties uz sadarbību Krievijas atbildības nodrošināšanā par tās uzsākto agresijas karu pret Ukrainu.

ANO Ģenerālās asamblejas 79.sesijas Augsta līmeņa nedēļa Ņujorkā notiek no 21.septembra līdz 30.septembrim. Paralēli diskusijām par starptautiskajām aktualitātēm šajā sesijā būtiska uzmanība tiks pievērsta starptautiskās noteikumos balstītās kārtības stiprināšanai.

ĀM atzīmē, ka, piedaloties ANO pasākumos, tiks uzsvērta Krievijas atbildība par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, multilaterālisma un starptautiskās kārtības stiprināšana un globālās pārvaldības reformas nepieciešamība. Latviju augsta līmeņa nedēļas pasākumos pārstāvēs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, ārlietu ministre un veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu