Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Ēkas no sertificētas koksnes jāceļ meža nākotnes vārdā

Foto: JeanLucIchard/Shutterstock

Nosargāt mežu no bezatbildīgas izciršanas un saglabāt to nākamajām paaudzēm – šajā sabiedrības kopīgajā misijā pa spēkam iesaistīties ikvienam. Pat tiem, kuru īpašumā nav meža un kuri mēdz ieklīst starp kokiem vien rudens nedēļas nogalēs sēņu meklētāju statusā. Jāpaveic pavisam maz – jāatbalsta tie mežsaimnieki, kuri godprātīgi apsaimnieko savus mežus un rūpējas par to ilgtspēju. To var izdarīt, pareizi izvēloties preces būvmateriālu vai mēbeļu veikalā. Proti, iegādājoties produktus, kas izgatavoti no PEFC sertificētas koksnes.

 

Lai meži neizzustu

Pagājušā gadsimta pašā nogalē izveidotā PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) jeb Meža sertifikācijas sistēmu novērtēšanas programma paredz veicināt ilgtspējīgu, atbildīgu meža apsaimniekošanu un gādāt, lai meži tiktu saglabāti arī nākamajām paaudzēm. 25 gadu laikā tā izaugusi par lielāko meža sertifikācijas sistēmu pasaulē sertificēto meža platību ziņā, tādēļ PEFC logo pie veikalā redzamā produkta nozīmē, ka pircējs dod savu artavu kopējā lietā.

Galvenais PEFC projektu sertifikācijas mērķis ir apliecināt, ka produkta izgatavošanā izmantotais izejmateriāls ir izsekojams visos procesa posmos – no meža līdz konkrētajam projektam.

Globālo sertifikācijas sistēmu novērtējuši tūkstošiem mežsaimnieku un ražotāju, tādēļ sertificētās koksnes apjoms turpina augt.

Foto: balipadma/Shutterstock

«Visā pasaulē ir vērojams pieprasījums pēc PEFC sertificētiem koksnes produktiem, jo līdz ar sertifikātu tiek iegūts neatkarīgs apliecinājums, ka šie koksnes produkti nāk no ilgtspējīgi un atbildīgi apsaimniekota meža, kas, vienkāršiem vārdiem sakot, apsaimniekots, piemēram, mazinot klimata pārmaiņas, nodrošinot rekreācijas iespējas, rūpējoties par vidi,» portālam TVNET skaidro PEFC Latvijas Padomes valdes locekle Līga Jansone. «Galvenokārt pieprasījums aug patērētāju paradumu un attieksmes izmaiņu rezultātā.

Arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību dažādiem produktu marķējumiem, izvēloties videi draudzīgus produktus.

Arī būvniecības sektorā vērojama pieaugoša interese par vides un klimata jautājumiem, meklējot videi un klimatam draudzīgus būvniecības risinājumus no atjaunojamā resursa – koksnes. Tādēļ arī vairāk būvniecības uzņēmumu pasaulē interesējas par PEFC projektu sertifikāciju. Un ir arī vairāki projekti, kas ieguvuši šo sertifikātu.»

Aizvien vairāk sertificētu projektu

Viens no jaunpienācējiem godalgoto vidū ir pasaulslavenās Parīzes Dievmātes katedrāles (Notre-Dame de Paris) atjaunošanas projekts.

2019. gada ugunsgrēkā cietušās baznīcas atjaunotā jumta konstrukcija pilnībā uzbūvēta no PEFC sertificētām ozolkoka brusām un dēļiem, par ko šajā pavasarī atjaunošanas projektam tika piešķirts PEFC sertifikāts.

Lai to iegūtu, vismaz 70% no visas izmantotās koksnes jābūt sertificētiem. Pirms nepilniem diviem mēnešiem atzinīgo novērtējumu saņēma arī Francijas mēbeļu ražotājs Bosc, kas Dievmātes katedrālei izgatavoja 1500 krēslus no sertificētas koksnes.

Foto: OSTILL is Franck Camhi/Shutterstock

PEFC projekta sertifikātu ieguvuši arī Parīzes Olimpiskā ūdens sporta centra būvniecības projekts, daudzstāvu dzīvojamā ēka Somijā, kuras būvniecībā tika izmantoti 990 m3 sertificētas koksnes, septiņstāvīga dzīvojamā ēka Kingsgate House Londonā. Dānijā pat ir sertificēta privātmāja.

Novērtējumu saņēmušas arī ēkas ārpus Eiropas. To vidū ir Tokijas olimpisko spēļu iekštelpu tenisa korts, Fudži kalna Pasaules mantojuma centrs Japānā un Austrālijas lielākais infrastruktūras projekts – Sidnejas ziemeļrietumu metro. Šie gadījumi uzskatāmi parāda sabiedrības vēlēšanos aktīvāk iesaistīties klimata izaicinājumu risināšanā.

Puse mežu sertificēti

Latvija pagaidām vēl nevar palepoties ar līdzīgiem sasniegumiem, taču drīzumā arī mēs varētu tikt pie pirmā sertificētā projekta. Kaut vai tādēļ, ka sertificētas koksnes apjoms ievērojami aug.

«PEFC sertifikāciju pasaulē saņēmuši meži vairāk nekā 295 miljonu hektāru platībā.

Latvijā PEFC meža sertifikācijas sistēmā ir sertificēti 1,7 miljoni hektāru, kas ir vairāk nekā puse no kopējās meža teritorijas valstī,»

stāsta L.Jansone. «Ilgtspējīgi apsaimniekotu mežu apsaimniekošanas procesā iegūtā koksne nonāk sertificētās PEFC koksnes piegādes ķēdēs. Tālāk tiek ražoti dažādi produkti ar augstu pievienoto vērtību, kā rezultātā, piemēram, koksne nonāk dažādos būvniecības materiālos, iepakojumos.»

Foto: Elena Ersova/Shutterstock

PEFC sertificēto produktu klāsts ir ļoti dažāds. Uzņēmumu skaits, kas izvēlas PEFC koksnes piegādes ķēdes sertifikāciju, nepārtraukti pieaug gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Arī Latvijas veikalu plauktos var redzēt daudz produktus, uz kuriem ir PEFC marķējumus.

«Izvēloties PEFC sertificētus produktus, mēs varam būt pārliecināti, ka gan meža apsaimniekošanā, gan visā koksnes piegādes ķēdē koksnes produkti tiek iegūti ievērojot PEFC sistēmas visaugstākos ekoloģiskos, sociālos un ētiskos standartus, un sertificētas koksnes plūsmu var pilnībā izsekot. Sertificētajos uzņēmumos tiek veikti regulāri auditi, lai pārliecinātos par to atbilstību standartiem.

Izvēloties sertificētos produktus mēs atbalstam uzņēmumus, kuri savos ražošanas procesos ir ieviesuši šos ilgtspējas standartus,»

uzsver L.Jansone.

Privātpersonām nav jāaprobežojas tikai ar mēbelēm. Arī pasūtot privātmājas vai citas ēkas būvniecību, klients var pieprasīt būvniekam izmantot sertificētus kokmateriālus, lai viņa mājoklis saņemtu PEFC marķējumu.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu