Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Vēsturiskais Siguldas panorāmas rats joprojām griežas. Cik tas ir drošs?

Panorāmas rats Siguldā
Panorāmas rats Siguldā Foto: Paula Čurkste / LETA

​Jau 2014. gadā izskanēja runas par Siguldas panorāmas rata nojaukšanu, taču tas aizvien iztur tehniskās pārbaudes un turpina darbu. Tikmēr lietotāju viedokļi par panorāmas rata drošību dalās. Vieni to sauc par novecojošu un nedrošu, citi bauda tā vēsturisko dvesmu un uzticas saņemtajam tehniskajam atzinumam. TV kanāla 360 raidījums "360 ZIŅneši" devās uz Siguldu, lai noskaidrotu, kuram taisnība.

1974. gadā uzstādīto ratu tā īpašnieks Valdis Leimanis par 500 dolāriem nopircis tālajā 1990.gadā no Gunta Ulmaņa, kurš tolaik bija Rīgas rajona sadzīves pakalpojumu kombināta direktors. Vēl pirms desmit gadiem publiski izskanēja iecere ratu nojaukt un nodot metāllūžņos, kam izrādījās daudz pretinieku. Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" pat tika vākti paraksti par rata saglabāšanu, līdz lēmēji piekāpās sabiedrības spiedienam.

Siguldas panorāmas rata kārtējās pārbaudes tiek veiktas katru gadu. Pārbaudes laikā tiek veikta iekārtas slogošana, vizuālā pārbaude, kā arī metālkonstrukciju pārbaude ar negraujošās kontroles metodēm.

Tāpat speciālisti pārbauda katru skrūvi, savienojumu, metinājuma vietas. Ja arī šis pārbaudījums izturēts, ratam izsniedz sertifikātu, kas ļauj turpināt darbu vēl gadu. Papildu drošībai cilvēkus sēdina tikai katrā otrajā kabīnē.

Siguldas Panorāmas rata sertifikāciju jau ilgstoši veic SIA "Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība" – TÜV (TUF) Rheinland grupa. No intervijas kameras priekšā uzņēmums atsakās, bet Iekārtu novērtēšanas inspekcijas pārstāvis Rolands Krūmiņš rakstiski apstiprina, ka Siguldas panorāmas rata kārtējās pārbaudes tiek veiktas katru gadu un turpinās to darīt. Skaidrs signāls, ka rata metāla konstrukcijas kļūst bīstamas būtu plaisas konstrukcijās, bet pagaidām tādas nav konstatētas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu