Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Pašvaldība par iespējamiem pārkāpumiem "Zemgales veselības centra" pārvaldībā plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs

Jelgavas novada pašvaldība.
Jelgavas novada pašvaldība. Foto: Evija Trifanova/LETA

​Jelgavas novada pašvaldība plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Zemgales veselības centrs" (ZVC) pārvaldībā, informē pašvaldībā.

Domnieki atbalstīja prasības pieteikuma sagatavošanu par 2003.gada 30.decembrī starp Jelgavas rajona padomi un pilnsabiedrību "Kapitāla pārvaldes sistēmas" noslēgtā koncesijas līguma atzīšanu par spēkā neesošo no tā noslēgšanas brīža un vēršanos tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar iespējamiem Jelgavas novada pašvaldībai nodarītiem zaudējumiem.

Gan pašvaldības iekšējā audita pārbaudē, gan neatkarīgas audita kompānijas SIA "Grant Thornton Baltic" veiktajā lietderības un likumības revīzijā ticis konstatēts, ka 2003.gada 30.decembrī noslēgtais koncesijas līgums, kas paredz pilnsabiedrībai "Kapitāla pārvaldes sistēmas" pārvaldīt ZVC, būtu atzīstams par prettiesisku un spēkā neesošu no noslēgšanas brīža. Līdz ar prasību tiesā par noslēgtā koncesijas līguma atzīšanu par spēkā neesošu dome vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar iespējamiem amatpersonu pārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu izšķērdēšanu.

Koncesijas līguma darbības laikā uzņēmuma pamatkapitāls palielināts trīs reizes - 2005., 2007. un 2009.gadā, pilnsabiedrībai "Kapitāla pārvaldes sistēmas" kļūstot par ZVC kapitāla daļu turētāju. Līdz ar prasību par noslēgtā koncesijas līguma atzīšanu par spēka neesošo dome lēma vērtēt arī ZVC valdes darbības tiesiskumu, iesniedzot pieteikumus Uzņēmumu reģistram pamatkapitāla palielināšanas reģistrēšanai, kā arī nepieciešamības gadījumā iesniegt tiesā prasību par zaudējumu atlīdzību, ja pamatkapitāla palielināšana atzīstama par prettiesisku.

Ja koncesijas līgums tiks atzīts par prettiesisku, dome vērtēs iespēju iesniegt prasību arī par pilnsabiedrībai "Kapitāla pārvaldes sistēmas" izmaksātās atlīdzības atmaksu.

Jau ziņot, ka aprīlī ar 14 deputātu balsīm "par" Jelgavas novada dome nolēma atcelt pagājušā gada martā pieņemto lēmumu par līdzdalības izbeigšanu ZVC un oktobrī pieņemto lēmumu par centra kapitāldaļu pārdošanu.

Jelgavas novada dome ir nolēmusi apturēt kapitālsabiedrības kapitāldaļu atsavināšanas procesu un veikt ZVC izmaksu lietderības un likumības revīziju par laika posmu no 2021.gada 1.janvāra.

Pašvaldība lēmumu pamato ar to, ka tā saņēmusi vēstules no Nacionālā veselības dienesta, Latvijas Slimnīcu biedrības un Jelgavas pašvaldības ar aicinājumu nepieļaut "stabila, finansiāli sekmīga un uz attīstību vērsta veselības aprūpes uzņēmuma pārdošanu trešajām personām, kas varētu būtiski ietekmēt kvalitatīvu veselības pakalpojumu nodrošināšanu Jelgavas un visas Zemgales iedzīvotājiem".

Tāpat pašvaldība saņēmusi iebildumus par Jelgavas novada domes autonomo funkciju deleģējuma uzņēmumam "Kapitāla pārvaldes sistēmas" 2003.gada 30.decembrī tiesiskumu.

Tas licis pārskatīt šī brīža pašvaldības iespējas objektīvi un izsvērti virzīt procesu kapitāldaļu atsavināšanai, klāstīts pašvaldības paziņojumā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu