Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VID sāk izsūtīt iedzīvotājiem vēstules par neatbilstību starp bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem

Nauda. Ilustratīvs attēls.
Nauda. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šī gada 23. septembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāk uzrunāt tos cilvēkus (privātpersonas), kuriem saskaņā ar VID veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp viņu oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par viņu banku kontu apgrozījumu, portālu "Apollo.lv" informēja VID.

Pirmās aptuveni 5000 vēstules tiks izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 90 000 eiro. Šie cilvēki ir VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotāji, līdz ar to iesākumā vēstule tiks sūtītas elektroniski (EDS), taču turpmākās vēstules tiks sūtītas gan EDS, gan pa pastu uz cilvēka deklarēto dzīves vietu (ja cilvēks nav EDS lietotājs). Tādēļ līdz šī gada novembra beigām aicinām regulāri pārbaudīt savas pastkastītes saturu.

Saņemot vēstuli EDS, savā e-pastā cilvēki saņems tikai paziņojumu par informāciju, kas pieejama EDS, turklāt šajā paziņojumā būs saite uz EDS eds.vid.gov.lv.

Vēstulē VID aicinās cilvēkus izvērtēt, vai 2022. un/vai 2023. gadā ir deklarēti visi gūtie ienākumi, un iesniegt gada ienākumu deklarāciju (vai precizēt jau iesniegto), ja visi ieņēmumu tomēr nav tikuši deklarēti.

Tāpat ikvienam vēstules saņēmējam būs iespēja sniegt skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienestam par loģiskiem, objektīviem iemesliem, kā veidojies naudas apgrozījums viņu bankas kontos.

Vēstulei būs pievienots skaidrojošs materiāls, lai palīdzētu cilvēkiem pārliecināties, vai līdz šim ir pilnībā deklarēti visi viņa gūtie ienākumi, no kuriem ienākumiem ir vai nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, un, ja visi ienākumi nav deklarēti, tad kā to pareizi izdarīt.

Foto: VID
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu