Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Policija starptautiskā operācijā aiztur vienu no zināmākajiem organizētās noziedzības līderiem Latvijā (1)

Foto: Valsts policija/Apollo.lv kolāža

Šomēnes Latvijas Valsts policija sadarbībā ar Eiropolu un Eurojust, kā arī Spānijas Nacionālo policiju aizturējusi vienu no zināmākajiem Latvijas organizētās noziedzības līderiem un vairākus viņa organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus.

Kopumā aizturētas 16 personas – no tām desmit Latvijā, bet sešas Spānijā. Personas tiek turētas aizdomās par narkotisko vielu nelegālu apriti lielā apmērā, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. Šobrīd no Latvijā aizturētajām personām sešiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet no Spānijā aizturētajām personām četrām piemērots apcietinājums. Šī starptautiskā operācija ir daļa no kopīgām darbībām vairāku gadu garumā un nepārtrauktiem centieniem pilnībā izjaukt noziedzīgo tīklu. Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Šī gada 10. septembrī Valsts policija, īstenojot plašu starptautisko sadarbību un operatīvās informācijas apmaiņu, ar Eiropola un Eurojust (Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās) atbalstu aizturējusi vienu no organizētās noziedzības zināmākajiem līderiem Latvijā.

Viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīga tīkla vadīšanu, kas ietver arī starptautisku narkotiku tirdzniecību un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Šī persona bija zināma ar savu grezno dzīvesveidu un biežajiem ceļojumiem uz ārzemēm, lai gan viņam nebija likumīgu ienākumu avotu. Lai izvairītos no aizturēšanas, viņš ikdienā pārvietojās īpaši aprīkotā transportlīdzeklī kopā ar trim bruņotiem miesassargiem, tādējādi demonstrējot sev pieejamās augstas drošības iespējas.

Vienlaikus veicot koordinētas aizturēšanas un kratīšanas kopīgas operācijas laikā (joint action day) Rīgā, Latvijā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Pretterorisma vienību “OMEGA”, iesaistot visus Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekus, Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes kolēģus, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta Kinoloģijas nodaļas darbiniekus, aizturēja vēl deviņus tās pašas organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus.

Savukārt ar Spānijas Nacionālās policijas (Policia Nacional) atbalstu vēl sešas personas aizturētas Lloret de Mar un Valensijā, Spānijā.

Trīs no aizdomās turētajiem aizturēti Spānijā, pamatojoties uz Latvijas izdotajiem Eiropas apcietinājuma orderiem.

Kratīšanās kopumā konfiscēti:

• vairāk nekā 110 000 eiro skaidras naudas;

• divi šaujamieroči, 95 patronas, četras airsoft rokasgranātas, divas bruņuvestes;

• 13 kilogrami marihuānas;

• viltoti personu apliecinoši dokumenti;

• četri transportlīdzekļi;

• kriptovalūtas maki;

• luksusa pulksteņi;

• kā arī pieņemti lēmumi par aresta uzlikšanu mantai – desmit nekustamajiem īpašumiem ar kopējo vērtību ap 500 000 eiro apmērā.

Šī bija viena no prioritārajām Valsts policijas, kā arī Eiropola izmeklēšanām. Cieši sadarbojoties visām iestādēm, iegūta nepieciešamā informācija, lai apzinātu šīs organizētās noziedzīgās grupas darbību. Ar Spānijas Nacionālo policiju īstenotā ciešā sadarbība sniedza būtisku atbalstu izmeklēšanā.

Kopīgās operācijas laikā Spānijā veiktajās darbībās piedalījās trīs Latvijas amatpersonas, savukārt Latvijā atradās arī Eiropola eksperts. Jāpiemin, ka Eiropols arī sniedza tehnisko un kriminālistikas atbalstu, palīdzot iegūt un analizēt pierādījumus, kam būs būtiska nozīme turpmākā izmeklēšanā. Savukārt tiesu iestāžu sadarbību starp Latviju un Spāniju koordinēja Eurojust.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Līdera vārds netiek atklāts. Spriežot pēc policijas izplatītā video, vienas aizdomās turētās personas aizturēšana notikusi dzīvoklī ēkā Rīgā, Zaļajā ielā 10. Netiek gan atklāts, vai šī persona ir minētais līderis.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu