Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ķekavas novadā vairākas ukraiņu bēgļu ģimenes var palikt bez pajumtes

Ukrainas karogs. Ilustratīvs foto
Ukrainas karogs. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Nespējot rast remontam nepieciešamo naudu, Ķekavas novada pašvaldība atdos atpakaļ valstij bijušā sociālās aprūpes centra ēku, kurā patlaban mājokļus īrē vairākas Ukrainas bēgļu ģimenes - savukārt valstij, neveicot nepieciešamos ieguldījumus, tās var palikt bez pajumtes.

Kā informē Ķekavas pašvaldība, 2019.gadā valsts nodeva bezatlīdzības lietošanā pašvaldībai ēku Baldonē, Mežvidu ielā 17.

No 2022.gada februāra, sākoties karam Ukrainā, ēka tika pielāgota īslaicīgai Ukrainas iedzīvotāju izmitināšanai.

Lai palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem, Ķekavas novada pašvaldība steidzamības kārtā veica ieguldījumus ēkā. Taču pašvaldības veiktie ieguldījumi telpu iekārtošanai un pielāgošanai nenodrošina visas ēkas sakārtošanu.

Pēc ēkas apsekošanas konstatēts, ka tā ir sliktā stāvoklī un nav piemērota turpmākai lietošanai.

Ēkas pilnīgai atjaunošanai nepieciešami vismaz 1,5 miljoni eiro. Savukārt, lai šogad uzsāktu apkures sezonu, būtu nepieciešams veikt katlu mājas remontdarbus, kuru aptuvenās izmaksas ir līdz 80 000 eiro.

Kā norāda pašvaldība, ilgstoši meklēti risinājumi nepieciešamo finanšu piesaistei, bet tie rezultējušies bez panākumiem.

Bez ārējā finansējuma piesaistes, ēkas tālāka uzturēšana no pašvaldības budžeta nav attaisnojama, līdz ar to Ķekavas novada dome 19.septembrī nolēma atdot īpašumu atpakaļ tās īpašniekam - valstij, skaidroja vietvarā.

Pēc lēmuma stāšanās spēkā īpašuma tiesības uz ēku un visu īpašumu kopumā zemesgrāmatā tiks nostiprinātas uz valsts vārda.

Kā norāda pašvaldība, ar Ukrainas civiliedzīvotājiem noslēgtie īres līgumi izbeigsies līdz ar valsts īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Ja valsts vēlēsies un uzskatīs to par iespējamu, tā varēs ar Ukrainas civiliedzīvotājiem nodibināt jaunas īres attiecības. Taču, ņemot vērā situāciju ar ēku apkalpojošo katlu māju, pašvaldības ieskatā, neuzsākot apkures sezonu, nebūs iespējams nodrošināt dzīvošanai piemērotus apstākļus ēkā.

Kā aģentūrai LETA atzina Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire (JV), pašvaldība meklējusi dažādas iespējas, kur izmitināt bēgļus, tostarp arī citās pašvaldībās. Taču arī šis risinājums neesot derējis, jo Ukrainas iedzīvotājus pie sevis neizvietos cita pašvaldība, ja bēgļi reģistrēti citā.

Turklāt, šie cilvēki Baldonē dzīvojot jau divus gadus, kopš kara sākuma, bet palīdzība dzīvesvietas nodrošināšanā tiek piešķirta 120 dienas.

Baire atzina, ka viņai neesot skaidrs, kādēļ iepriekš ar šīm ģimenēm noslēgts beztermiņa īres līgums. Viņa arī norādīja, ka cilvēkus uz ielas ziemā noteikti neviens neizliks, taču pašreizējā ēkā ziemā dzīvot nebūs iespējams, jo nepieciešams jauns apkures katls.

Kopumā Baldonē, Mežvidu ielā dzīvo 15 cilvēki. Piecas ģimenes, no kurām trīs ģimenēs ir bērni.

Ķekavas pašvaldība informē, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā tā sniegusi atbalstu 687 Ukrainas iedzīvotājiem, no kuriem 420 joprojām dzīvo Ķekavas novada teritorijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu