Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Brandenburgas landtāga vēlēšanās sīvā cīņā uzvar sociāldemokrāti

Dītmārs Voidke.
Dītmārs Voidke. Foto: EPA/Scanpix

Svētdien notikušajās Brandenburgas landtāga vēlēšanās uzvarējuši sociāldemokrāti (SPD), kam ar nelielu balsu pārsvaru izdevies apsteigt labējo eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

SPD līdzšinējā Brandenburgas premjerministra Dītmāra Voidkes vadībā ieguvusi 30,9% balsu, kamēr par AfD balsojuši 29,2% vēlētāju.

SPD Brandenburgā pie varas atrodas jau kopš 1990.gada, kad notika pirmās demokrātiskās vēlēšanas pēc Austrumvācijai uzspiestā komunistiskā režīma krišanas. Savukārt Voidke zemes premjera krēslā aizvadījis jau 11 gadus.

Neskatoties uz sociāldemokrātu uzvaru, AfD ievērojami nostiprinājusi savas pozīcijas Brandenburgā. Iepriekšējās zemes landtāga vēlēšanās, kas notika 2019.gadā, par eiroskeptiķiem balsoja 23,5% vēlētāju.

Trešajā vietā ar 13,5% balsu ierindojusies jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW), kas pārņēmusi no labējiem pret imigrāciju vērsto retoriku. BSW, kas dibināta tikai gada sākumā pēc atšķelšanās no līdzšinējās ietekmīgākās kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" (Kreisie), asi iestājas arī pret atbalsta sniegšanu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju.

Kristīgie demokrāti (CDU), kas līdz ar zaļajiem ietilpst pašreizējā SPD vadītajā Brandenburgas valdošajā koalīcijā, palikuši ceturtajā vietā, izcīnot tikai 12,1% balsu.

Tikmēr zaļie nav spējuši pārvarēt iekļūšanai landtāgā noteikto 5% barjeru.

Landtāgā nav iekļuvusi arī "Die Linke" un konservatīvais "Brīvo vēlētāju" saraksts.

Vēlēšanās piedalījušies 72,9% balsstiesīgo, un tik liela vēlētāju aktivitāte Brandenburgā nav pieredzēta kopš Vācijas atkalapvienošanās.

Apstāklis, ka SPD, par spīti aptaujām, kas solīja uzvaru AfD, tomēr spējusi saglabāt vadošās partijas pozīcijas Brandenburgā, domājams, stiprinās arī ar kanclera Olafa Šolca valdību nacionālajā līmenī.

Šolcs, kurš šobrīd devies uz ASV, lai Ņujorkā piedalītos ANO Ģenerālajā asamblejā, vēlēšanu rezultātus atzinis par "labiem", taču paziņojis, ka ar sīkākiem komentāriem nogaidīs līdz pirmdienai.

Tikmēr CDU Brandenburgas vēlēšanu rezultāti sagādājuši vilšanos, jo aptaujas solīja, ka kristīgie demokrāti savas pozīcijas zemes landtāgā varētu nostiprināt.

Turklāt tās bija pirmās vēlēšanas, kopš konservatīvie par savu kandidātu uz kanclera amatu pēc nākamgad gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām apstiprināja CDU līderi Frīdrihu Mercu, un to iznākums izrādījies vājš starta punkts viņa nākamajai kampaņai.

62 gadus vecais Voidke savā kampaņā asi vērsās pret AfD, taču vienlaikus centās norobežoties arī no Šolca.

Voidke paziņoja, ka gadījumā, ja SPD vēlēšanās neuzvarēs, viņš vairs nepretendēs uz Brandenburgas premjerministra amatu.

Vēl nedēļu pirms vēlēšanām aptaujas liecināja, ka AfD apsteidz SPD, un sociāldemokrāti eiroskeptiķus panāca tikai pēdējā brīdī.

Voidke svētdienas vakarā tomēr atzina, ka AfD panākumi neatkarīgo no vēlēšanu galīgā iznākuma, rosina satraukumu un pārdomas.

Savukārt CDU saraksta līderis Jāns Rēdmans norādīja, ka aptaujas, kas liecināja par iespējamo AfD uzvaru, domājams, nobiedējušas vēlētājus un tie stratēģiski balsojuši par SPD, nevis par konservatīvajiem vai zaļajiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu