Šodienas redaktors:
Dace Otomere

"Libāna kļūs par vēl vienu Gazu." Lielvaras aicina Izraēlu un "Hizbollah" atturēties no konflikta eskalācijas

Beirūta pēc Izraēlas apšaudes 22. septembrī.
Beirūta pēc Izraēlas apšaudes 22. septembrī. Foto: AP/Scanpix

Pasaules lielvaras 22 .septembrī mudināja Izraēlu un Irānas atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah" atturēties no konflikta eskalācijas, jo karš Gazas joslā draud izplesties plašākā Tuvo Austrumu reģionā.

"Hizbollah" un Izraēlas spēki sākuši līdz šim plašākos savstarpējos uzbrukumus kopš palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" slaktiņš Izraēlā izraisīja postošu karu tā kontrolētajā Gazas joslā.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs raidsabiedrībai CNN pauda bažas, ka "Libāna kļūs par vēl vienu Gazu".

ANO īpašā koordinatore Libānā Žanīna Henisa-Plashaērta platformā "X" brīdināja, ka Tuvajiem Austrumiem draud gandrīz "neizbēgama katastrofa". Viņa uzsvēra, ka ar militāriem līdzekļiem neviena puse nevairos savu drošību.

Gutērrešs arī norādīja, ka nedz Izraēla, nedz "Hamās" nav intereses par pamiera noslēgšanu, lai izbeigtu karu, kas turpinās gandrīz gadu.

Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs norādīja, ka konflikta saasināšana nav ASV sabiedrotās Izraēlas interesēs.

ASV to saka "tieši mūsu Izraēlas partneriem" un uzskata, ka "ir iespējams laiks un vieta diplomātiskam risinājumam, un mēs pie tā strādājam", viņš teica raidsabiedrībai ABC.

Eiropas Savienība pauda ''ārkārtīgas bažas" par vardarbības saasinājumu un aicināja panākt steidzamu pamieru.

Ir jānovērš visaptverošs karš, "cita starpā atjaunojot intensīvus diplomātisko vidutāju centienus", teica 27 valstu bloka augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Lemijs aicināja Izraēlu un "Hizbollah" panākt "tūlītēju pamieru" "satraucošajai eskalācijai".

Uzrunājot britu Leiboristu partijas ikgadējo konferenci viņš sacīja, ka pamiers veicinātu "politisku risinājumu, lai Izraēlas un Libānas civiliedzīvotāji varētu atgriezties savās mājās un dzīvot mierā un drošībā".

Ēģiptes ārlietu ministrs Badrs Abdelatijs brīdināja, ka var izcelties visaptverošs reģionāls karš un eskalācija "negatīvi ietekmē" sarunas par pamieru Gazas joslā, kurām Kaira ir vidutājs.

Izraēlas armijas ģenerālštāba priekšnieks Herci Halevi svētdien solīja "dot triecienu ikvienam, kas apdraud" Izraēlu.

Viņš paskaidroja, ka militārā operācija pret "Hizbollah" ir "skaidrs vēstījums" valsts ienaidniekiem reģionā un ārpus tā.

Tikmēr "Hizbollah" vadītāja vietnieks Naims Kasems paziņoja, ka grupējums ir sācis '"jaunu posmu" cīņā pret Izraēlu. Viņš to nosauca par "atklātu izrēķināšanos".

Tā ir pirmā reize, kad "Hizbollah" komentēja turpmāko rīcību pēc tam, kad piektdien kustības militārā spārna komandieris Ibrahims Akils tika nogalināts Izraēlas uzbrukumā Beirūtā.

Kasems atkārtoti pauda, ka tikai pamiers Gazas joslā apturēs viņa grupējuma pārrobežu uzbrukumus, brīdinot, ka "Izraēlas militārais risinājums palielina Izraēlas un valsts ziemeļu iedzīvotāju dilemmu".

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, iekļaujot kauju dēļ pārvietoto Izraēlas ziemeļu iedzīvotāju atgriešanos.

Kopš palestīniešu kaujinieku grupējuma 7.oktobra uzbrukuma, kas izraisīja Gazas karu, "Hizbollah" katru dienu veic pārrobežu apšaudes ar Izraēlas spēkiem, lai atbalstītu "Hamās".

Vardarbība pēdējās dienās ir krasi pieaugusi, un Izraēla un "Hizbollah" nedēļas nogalē apmainījās ar spēcīgiem triecieniem, radot bažas par visaptverošu karu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu