Šodienas redaktors:
Dace Otomere

"Mēs ticam, ka ir ceļš uz gaišāku nākotni." ANO pieņem "Paktu nākotnei" (1)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) 22. septembrī pieņēma "Paktu nākotnei", kura mērķis ir risināt 21. gadsimta problēmas no konfliktiem līdz klimata pārmaiņām un cilvēktiesībām, lai gan pēdējā brīdī iebildumus izteica Krievijas vadīta valstu grupa.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, kurš organizēja "Nākotnes samitu", paktu raksturoja kā "reizi paaudzē pieejamu iespēju" mainīt cilvēces vēsturi, atjaunojot starptautisko sadarbību.

Pirms otrdien gaidāmās ANO Ģenerālās asamblejas atklāšanas, desmitiem valstu un valdību vadītāji piedalījās pakta parakstīšanā.

Pieņemtajā dokumenta versijā līderi apņēmās stiprināt multilaterālo sistēmu, lai "neatpaliktu no mainīgās pasaules" un "aizsargātu pašreizējo un nākamo paaudžu, kas saskaras ar "pastāvīgu krīzi", vajadzības un intereses"".

"Mēs ticam, ka ir ceļš uz gaišāku nākotni visai cilvēcei," teikts dokumentā.

Paktā ir izklāstītas 56 "darbības", tostarp apņemšanās īstenot daudzpusējus pasākumus, ievērot ANO Statūtus un uzturēt mieru.

Tajā arī aicināts reformēt starptautiskās finanšu iestādes un ANO Drošības padomi, kā arī atjaunot centienus cīnīties pret klimata pārmaiņām, veicināt atbruņošanos un virzīt mākslīgā intelekta attīstību.

Teksta pieņemšana uz īsu brīdi aizkavējās, kad Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Veršiņins iesniedza grozījumu, kurā uzsvērts "neiejaukšanās princips valstu iekšējās lietās" un aicināts ANO izvairīties no centienu dublēšanas.

Krievijas iebildumus atbalstīja sabiedrotās Baltkrievija, Ziemeļkoreja, Irāna, Nikaragva un Sīrija, bet tās grozījums ar pārliecinošu balsu vairākumu tika noraidīts.

Sarunu par paktu gaitā Gutērrešs aicināja valstis parādīt vīziju un drosmi. Viņš aicināja būt maksimāli ambicioziem, lai stiprinātu starptautiskās institūcijas, kurām ir grūtības efektīvi reaģēt uz pašreizējiem apdraudējumiem.

Lai gan kritiķi saka, ka dokuments ir vājš un bez jaunām idejām, diplomāti atzīst, ka ir atkārtoti jāapliecina kolektīvās saistības pret multilaterālismu, lai gan tas ir sarežģīti pašreizējā ģeopolitiskā kontekstā.

Pakts un tā pielikumi - Globālais digitālais līgums un Deklarācija par nākamajām paaudzēm - nav saistoši, tādēļ ir bažas par to īstenošanu, jo daļa to principu, piemēram, civiliedzīvotāju aizsardzība konflikta laikā, ik dienu tiek pārkāpti.

"Mūsu nākamais uzdevums ir tos iedzīvināt, pārvērst vārdus darbos," sestdien aicināja ANO ģenerālsekretārs.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu