Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

"Nāves pulkstenis." Izveidota lietotne, kas paredz cilvēka dzīves ilgumu

Foto: Studio Romantic/Shutterstock

Daži tic pēcnāves dzīvei, kamēr citi uzskata, ka var mēģināt to apsteigt. Izmantojot mākslīgo intelektu, ārvalstīs radīta jauna lietotne, kas prognozējot cilvēka dzīves ilgumu, vēsta ārzemju mediji. Bet – vai tai var uzticēties?

Jaunās lietotnes ar nosaukumu "Nāves pulkstenis" veidotāji apgalvo, ka ar tās palīdzību varot prognozēt, cik ilgs laiks paredzēts šaisaulē un kā nodzīvot ilgāk.

Kā tā darbojas? Lietotne pieprasa aizpildīt anketu, kurā jāatbild uz jautājumiem, kas saistīti ar veselību un dzīvesstilu. Lietotne salīdzina sniegtās atbildes ar 1217 zinātnisko pētījumu rezultātiem un sola, ka tā var diezgan precīzi noteikt miršanas gadu un dienu, kā arī sniegt informāciju par metodēm, lai paildzinātu šai saulē noteikto termiņu.

Lietotnes veidotāji stāsta – lai gan tas izklausās visai drūmi, lietotnes mērķis ir tieši pretējs: ""Nāves pulkstenis" sevi raksturo kā "numur viens" lietotni, kas balstīta uz mākslīgo intelektu un ilgdzīvošanu.

Faktiski mēs nevis vienkārši iepazīstinām ar paredzēto dzīves ilgumu, bet piedāvājam personalizētus ieteikumus, lai mainītu ieradumus, kas palīdzētu nodzīvot ilgāk, vai arī ne. Izvēle ir tavās rokās."

Vai aplikācija patiešām darbojas? Kāds "App Store" lietotājs raksta: "Man bija tāds pats iznākums, kādu man pirms 25 gadiem pateica zīlniece." Kopumā no aplikācijas lietotājiem atsauksmes esot pozitīvas.

Lietotnes dibinātājs Brents Fransons laikrakstam "The Post" skaidroja, kāpēc tika izveidota aplikācija: "Mūsdienās diemžēl cilvēks par savu veselību sāk rūpēties tikai tad, kad problēmas jau ir radušās, kas bieži vien var izrādīties par vēlu."

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu