Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Rudens TOP dekoratīvie stādi. Ko savam dārzam izvēlas latvietis?

Foto: InFocus.ee/Shutterstock

Rudenī daudzi Latvijas dārzkopji izvēlas dažādus dekoratīvos stādus, lai piešķirtu saviem dārziem krāšņumu un struktūru. Aplūkosim dažus populārākos rudens dekoratīvos stādus, ko izvēlas mūsu tautieši un ko iesaka eksperti.

Rudens – lielisks laiks augu stādīšanai 

Ko tad visbiežāk izvēlas mūsu tautieši? "LVM Sēklas un stādi" Kalsnavas kokaudzētavas ainavu speciāliste Aija Vītoliņa stāsta: "Nu jau patiešām tūlīt iestāsies rudens, šobrīd ļoti aktuāli ir kailsakņi - gan skujukoku, gan lapukoki. Populāra izvēle dzīvžogiem un dārza stādījumiem, turklāt Latvijas klimatam izcili piemēroti. Kailsakņus var stādīt no agra pavasara līdz plaukšanai un tad atkal rudenī.

Skujkokus var sāk stādīt jau augusta beigās, bet lapu kokus tad, kad pirmās salnas un lapas sāk birt."

Kas tad šobrīd ir īpaši aktuāls? "Latvietim ir ļoti svarīgi norobežoties, gan no kaimiņiem, gan vēja, gan putekļiem, viens no top dzīvžogiem, kas ir arī kailsaknis, ko tagad cilvēki iegādājas, ir tūjas. To piedāvājums ir daudzveidīgs – ir gan tūja "Ovali", kas nav tik augts dzīvžogs kā, piemēram, tūja "Holmstrup" un "Columna". Protams, visas tūjas var griezt un atstāt tādā augstumā, kā vēlas."

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Tūju stādīšanas ABC

Ko iesaka eksperte? "Stādīšanas procesā ir svarīgi saprast, kāda šķirne ir izvēlēta, jo katrai no tām ir sava specifika – cik tā sniegsies augstumā un cik platumā. To vērts atcerēties brīdī pie stādīšanas, kad rodas jautājums, kādu atstatumu ievērot starp tūjām. Cilvēkam teju vienmēr gribas ātru rezultātu, tāpēc es teiktu, ka tas standarta vidējais stādīšanas platums ir 80 cm līdz vienam metram."

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Dodoties uz stādaudzētavām, vienmēr ir vērts pajautāt ekspertam sīkāk par konkrēto augu un lūgt padomu par šķirnes izvēli, ja nav tik plašu zināšanu par kopšanu un citiem jautājumiem, taču ekspertes novērojumi liecina, ka lielā daļā gadījumu cilvēki skaidri zina, pēc kā brauc.

Runājot par to, kāda augsne patīk tūjām, eksperte teic, ka tūjas labāk aug skābākā augsnē, tām patīk vidēji mitras augsnes, kur ir pietiekami daudz trūdvielu.

Reizi pa reizi gadās, ka ne visas tūjas labi ieaugas. Kāpēc tā? "Ja nolemj stādīt, tad te svarīga ir augsnes ielabošana, proti, jo labvēlīgāki apstākļi tūjai tiks radīti, jo tā labāk augs. Vēl svarīgi atcerēties, ka sākumā ļoti svarīga ir laistīšana. Ja iežūst sakņu sistēma, tad tā var sākt nīkuļot. Ja no desmit vai vairāk izkrīt viena tūja, to nekad nevar paredzēt, arī ar to būtu jārēķinās, nevar izslēgt, ka vienai tūjai kaut kas var nepatikt. Reizēm pat nevar izskaidrot, kāpēc viena neaug.

Ko ātri var darīt? Gluži vienkārši – nomainīt un pieaudzēt klāt."

Ja runājam par skujkokiem, tad noteikti es aicinātu likt aiz auss – tās ir jāstāda pašlaik, vēl arī oktobrī, tad būs drošāk, ka tā paspēs ieaugties pirms ziemas. Nedrīkst ļoti kavēties. Arī pavasarī, protams, to var darīt, bet, kā jau pavasarī, var gadīties daudz citi darbi un arī laikapstākļu dažādība ­– pēkšņs karstums, sausums. Rudens, pēc manas pieredzes, tomēr ir pateicīgāks augam. Turklāt rudeņi pie mums paliek aizvien garāki.

Dekoratīvie stādi tavam dārzam

Nenoliedzami latvietim tīk mūžzaļais dārzā, bet daļa izvēlas savu dārzu papildināt ar dekoratīvajiem stādiem.

"No lapu koku kailsakņiem būs ļoti skaistas nokarenās formas - purpura ābeles šķirne "Pendula" ­– priecēs gan ar savu nokerano formu, gan pavasarī plaukstot ar purpura lapām, pēc tam ar rozīgiem ziediem un sarkaniem auglīšiem.

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Tad arī vītollapu bumbieres, šķirne "Pendula", arī nokarens, šim augam raksturīgs ir tas, ka ir sudrabpelēkas lapas, kas ļoti dekoratīvi izskatās.

Vēl būs arī nokarenās karagānas. Arī šim var atrast vietu jebkurā dārzā. Stādot nokarenās formas, svarīgi atcerēties, ka būs jāievieto atbalsta mietiņi.

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Piedāvājumu klāsts kokaudzētavās ir patiesi liels, atliek vien izvēlēties, kas kuram vairāk patīk.

Topā arī ēdamās kultūras

Bez kailsaķiem topā noteikti ir arī ēdamās kultūras. Mums patiešām plašā piedāvājumā ir sausserži ­– tie ir konteineros, divu litru podiņos, patiešām liels šķirņu piedāvājums.

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Tāpat ir arī ēdamais melnais plūškoks un krūmellene, šķirne "Toro", ko cilvēki labprāt iegādājas.

Stādi kā lieliska dāvana

Reizi pa reizi stādi tiek izvēlēti arī kā dāvanas radiem un draugiem. Ar ko varētu iepriecināt un nekādā gadījumā nevarētu nošaut greizi?

"Cilvēkiem gan vēlmes ir ļoti dažādas, vieniem gripas kaut ko mazu akmensdārzam, citiem atkal norobežoties. Rudens jubilārus varētu iepriecināt ar hortenziju stādiem, es teiktu, ka tās rudenī ir topā. Hortenzijas ir kā ziedu pušķis jau tagad, pēc tam iestādīts tas priecēs katru gadu. Hortenzijām ir arī ilgais ziedēšanas periods, tās sāk ziedēt pēc Jāņiem un zied līdz pat salam. Arī ziedu krāsa variē.

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Ja jāizdomā kaut kas akmensdārziem vai zemajiem dārziem, tad noteikti derēs kalnu priežu potējumu dažādās šķirnes. Dažas šķirnes ziemā maina krāsu, paliek dzeltenākas. Tās priecēs ilgus gadus.

Laiks skrien ātri, nāk arī gada beigas, daudzi vēlas iegādāties arī eglītes, lai tās priecētu ik gadu Ziemassvētkos, un, lai nebūtu arī katru gadu jācērt. Tās gan ir lēnaugošas, bet kādam varbūt tieši sagādā prieku redzēt, kā tas koks izaug."

Rezumējot ainavu speciāliste teic: "Piedāvājums visu cauru gadu patiesībā ir tiešām liels. Visu cauru gadu ir konteinertirdzniecība ­­– vari stādīt jebkurā laikā."

"LVM" aug kvalitatīvi un Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemēroti dekoratīvo koku un krūmu stādi. Gan augu krāsu, gan augstuma izvēle ir tik plaša, ka ikviens interesents var atrast savam dārzam piemērotākos stādus.

Foto: LVM, Kalsnavas kokaudzētava

Ar dekoratīvo koku un krūmu stādu piedāvājumu piecās LVM kokaudzētavās var iepazīties, spiežot šeit. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas valsts meži".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu