Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Saldais ēdiens boksā – Džošua sacentīsies par Usika "uzdāvināto" jostu

Entonijs Džošua un Daniels Dubuā.
Entonijs Džošua un Daniels Dubuā. Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 21. septembrī, par Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pasaules čempionu titulu smagākajā svarā sacentīsies britu zvaigznes Entonijs Džošua un Daniels Dubuā.

Cīņu vakars sāksies plkst.18 pēc Latvijas laika. Tiek prognozēts, ka Džošua un Dubuā kāps ringā naktī uz 22. septembri ap plkst.1 pēc Latvijas laika.

Cīņa notiks par IBF titulu, no kā jūnijā nācās atteikties tobrīd absolūtajam pasaules čempionam Oleksandram Usikam. Interesanti, ka paziņojumā ukrainis jostu atvēlēja tieši Džošua un Dubuā duelim, lai arī tas vēl nebija oficiāli apstiprināts.

"Entonij un Daniel, klausieties. Es zinu, ka IBF tituls jums ir ārkārtīgi svarīgs. Tā ir mana dāvana jums 21. septembrī," jūnijā sacīja Usiks.

19. maijā Usiks kļuva par supersmagā svara absolūto čempionu boksā, pēc punktiem sakaujot Taisonu Fjūriju. 

IBF noteikumi paredzēja, ka ukrainim bija jāaizstāv minētā josta pret obligāto titula pretendentu Dubuā. Tomēr Usikam līgumā bija paredzēts revanšs pret Fjūriju, kas norisināsies 21. decembrī.

Tādējādi par IBF čempionu titulu sacentīsies cīkstoņi, kurus ukrainis jau ir uzveicis. 2021. un 2022. gadā Usiks divreiz sakāva Džošua pēc punktiem, bet 2023. gadā viņš nokautēja Dubuā.

Tiek domāts, ka nākamais IBF čempions tiksies ar Usika un Fjūrija cīņas uzvarētāju.

34 gadus vecais Džošua savā karjerā piedalījies 31 cīņā un guvis 28 uzvaras, 25 no tām ar nokautu. Neskaitot Usiku, vienīgo zaudējumu viņš ir piedzīvojis pret amerikāni Endiju Ruisu. Tieši IBF čempionu jostu anglis izcīnīja pirmo – 2016. gadā –, pēc tam pievienojot titulus Pasaules Boksa asociācijā (WBA), Pasaules Boksa organizācijā (WBO), kā arī mazāk prestižajā Starptautiskā Boksa organizācijā (IBO).

Savas pēdējās trīs cīņas Džošua izdevies noslēgt priekšlaicīgi. 2024. gada martā Lielbritānijas smagsvars izcīnīja ātru un pārliecinošu uzvaru ar brutālu nokautu pār Fransisu Nganū. Lai arī kamerūnietis popularitāti ieguva jauktajā cīņas mākslā (MMA), pirms dueļa pret Džošua viņš aizvadīja ārkārtīgi tuvu cīņu pret Fjūriju.

Savukārt 27 gadus vecais Dubuā ringā kāpis 23 reizes, no kurām uzvarējis 21, tikai vienā panākumu negūstot ar nokautu. Pirmo zaudējumu viņš piedzīvoja 2020. gadā pret tautieti Džo Džoisu.

Cīņa pret Džošua ir Dubuā otrā iespēja karjerā tikt pie pasaules čempionu titula. Pirmajā reizē šo sapni sabojāja Usiks, kurš aizstāvēja jostas WBA, WBO, IBO, IBF un "The Ring" versijās.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu