Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Bijušajam drošībniekam piespriests nosacīts sods saistībā ar ziņu nodošanu spiegošanā apsūdzētajam Ādamsonam

Jānis Ādamsons
Jānis Ādamsons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Bijušajam Valsts drošības komitejas (VDK) un Drošības policijas (tagad - Valsts drošības dienesta) augsta ranga darbiniekam Andrim Strautmanim Rīgas rajona tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu saistībā ar neizpaužamu ziņu nodošanu spiegošanā apsūdzētajam bijušajam Saeimas deputātam Jānim Ādamsonam, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Strautmanis apsūdzēts uzkūdīšanā izpaust neizpaužamas ziņas. Kopumā fiksēti desmit tādi noziedzīgi nodarījumi, kas veikti laika posmā no 2015. līdz 2018.gadam. Visu iegūto informāciju Strautmanis nodevis Ādamsonam. Tāpat Strautmanim inkriminēta apsūdzība saistībā ar šaujamieroča, šaujamieroča būtisku sastāvdaļu un munīcijas neatļautu glabāšanu.

Rīgas rajona tiesas tiesnese Baiba Ābele lietu izskatīja slēgtās sēdēs un nosprieda Strautmani atzīt par vainīgu visās desmit viņam inkriminētajās uzkūdīšanas epizodēs un sodīt ar brīvības atņemšanu uz pusotru gadu nosacīti, nosakot tikpat ilgu pārbaudes laiku. Reāla brīvības atņemšanas soda izciešanas gadījumā soda termiņā tiks ieskaitīta Strautmaņa atrašanās apcietinājumā no 2021.gada 10.jūnija līdz 2021.gada 13.augustam.

Savukārt par šaujamieroča, šaujamieroča būtisku sastāvdaļu un munīcijas neatļautu glabāšanu Strautmanis sodīts ar naudas sodu desmit valstī noteikto minimālo mēnešalgu jeb 7000 eiro apmērā.

Kā vēsta LA, kāds no lietas dalībniekiem lūdzis tiesu sagatavot pilno spriedumu, ko pēc tam varētu pārsūdzēt, taču prokurors Juris Ločmelis ar tiesas nolēmumu esot apmierināts un to nepārsūdzēšot, jo pirmās instances tiesas piespriestais sods esot tieši tāds, kādu viņš lūdzis.

Apsūdzētais Strautmanis savu vainu tā arī neesot atzinis, savukārt viņa advokāts Ingus Strautmanis, kurš ir arī apsūdzētā dēls, laikrakstam atteicies komentēt šo lietu.

Strautmaņa apsūdzība ir cieši saistīta ar krimināllietu, kurā bijušais Saeimas deputāts Ādamsons apsūdzēts gan par spiegošanu Krievijas specdienestu labā, gan par krāpšanu nelielā apmērā, gan par teju 100 šaušanai derīgu patronu glabāšanu bez attiecīgas atļaujas savā dzīvesvietā Suntažos, bet viņa līdzapsūdzētais Genadijs Silonovs - par spiegošanu Krievijas specdienesta uzdevumā.

Ādamsons un Silanovs savu vainu noliedz, bet pagājušā gada novembrī ar Rīgas pilsētas tiesas spriedumu viņi atzīti par vainīgiem. Ādamsonam piespriesti astoņi gadi un seši mēneši aiz restēm, bet Silonovam - septiņi gadi un seši mēneši. Par pirmās instances spriedumu iesniegtas četras apelācijas sūdzības, un lietu apelācijas kārtībā patlaban izskata Rīgas apgabaltiesa, kurā nākamā tiesas sēde paredzēta 3.oktobrī plkst.10.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu