Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Eiropa gandrīz neizjutīs Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu caur Ukrainu, ziņo "Bloomberg" (1)

Gāzesvads. Ilustratīvs foto
Gāzesvads. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Eiropa gandrīz neizjutīs ietekmi, ko varētu radīt Krievijas gāzes tranzīta uz Eiropas Savienību (ES) pārtraukšana pa Ukrainā esošajiem cauruļvadiem, vēsta biznesa ziņu aģentūra "Bloomberg".

Lai gan tādas valstis kā Austrija un Slovākija joprojām ir atkarīgas no gāzes piegādēm no Austrumiem, pašreizējā līguma starp Krieviju un Ukrainu izbeigšana 31.decembrī maz ietekmēs Eiropas gāzes tirgu, trešdien intervijā sacīja Vācijas enerģētikas giganta "Uniper" vadītājs Maikls Luiss.

"No tirgus pazudīs noteikts gāzes daudzums, bet tas jau ir ņemts vērā un atspoguļots cenās," sacīja Luiss Hjūstonā notiekošajā konferencē "Gastech". "Kopumā mūsu pozīcija pirms ziemas ir visai spēcīga."

Eiropa pirms apkures sezonas ir uzkrājusi gāzes rezerves agrāk nekā parasti. Turklāt Eiropa saņem arī stabilas piegādes no Norvēģijas un lielāku sašķidrinātās dabasgāzes importu no tādiem ražotājiem kā ASV, lai kompensētu no Krievijas pienākošās piegādes samazinātā apjomā.

Kā ziņots, Ukraina šī gada beigās, kad beigsies pašreizējais līgums, pārtrauks Krievijas gāzes tranzītu uz ES pa valstī esošajiem cauruļvadiem.

Ukraina ir gatava uz Eiropu gāzi transportēt no Vidusāzijas valstīm vai Azerbaidžānas, bet ne no Krievijas, jo Ukrainai ir būtiski atņemt Krievijai ienākumu avotus no izejvielu pārdošanas pēc tam, kad tā pirms vairāk nekā diviem gadiem uzbruka savai kaimiņvalstij.

Līgums par Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu uz Eiropu, kas noslēgts starp Krievijas valsts kontrolēto uzņēmumu "Gazprom" un Ukrainas valsts kompāniju "Naftogaz", beidzas 31.decembrī.

Neraugoties uz to, ka Krievija 2022.gada februārī sāka pilna apjoma karu Ukrainā, Kijiva ir pildījusi šī līguma noteikumus - daļēji pēc Eiropas kaimiņvalstu, jo īpaši Ungārijas, uzstājības.

Taču Ukrainas valdība vairākkārt norādījusi, ka šis līgums netiks pagarināts.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu