Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Vienkāršo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai (1)

Iznīcinātāji "Eurofighter" Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde" Vācijas aizsardzības ministra apmeklējuma laikā.
Iznīcinātāji "Eurofighter" Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē "Lielvārde" Vācijas aizsardzības ministra apmeklējuma laikā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Viņš skaidroja, ka 11.septembrī Latvijā bija ieradies augtākais gaisa spēku pavēlnieks Eiropā. Ar viņu panākta vienošanās, ka algoritms ir saīsināts un vienkāršots, kas dos iespēju būt efektīvākiem, skaidroja Kalniņš. "Mazā Lielvārdē esošā kontingenta izmantošanas iespējas ir paplašinātas," norādīja ģenerālleitnants.

Incidents tāpat esot devis lielāku impulsu sarunām un iespējām gaidīt ātrāku reakciju saistībā ar rotējošas pretgaisa aizsardzības sistēmas ieviešanu.

Tikmēr, komentējot šonedēļ notikušo gadījumu, kur NATO iznīcinātāji tika pacelti kāda sākotnēji neatpazīta objekta, kas šķērsoja Latvijas robežu, dēļ, bet vēlāk izrādījies, ka šis objekts ir putnu bars, Kalniņš norādīja, ka gaisa telpas monitorēšana ir ļoti sarežģīts uzdevums un ne visus objektus iespējams atpazīt arī ar moderniem rīkiem.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka šonedēļ Latgalē nenoskaidrotais "lidojošais objekts", kura dēļ debesīs tika pacelti NATO iznīcinātāji, izrādījies putnu bars.

Aizsardzības ministrija medijiem paziņoja, ka otrdienas rītā ap plkst.9 Latvijas valsts robežas tuvumā GS konstatējuši tobrīd nenoskaidrotu lidojošu objektu, kas tuvojās Latvijas-Baltkrievijas robežai un to šķērsoja Krāslavas novada teritorijā.

Gaisā tika pacelti NATO Gaisa telpas patrulēšanas misijas iznīcinātāji no Lielvārdes militārās bāzes, kas veica attiecīgā rajona apsekošanu. Kā aģentūrai LETA otrdienas pēcpusdienā apliecināja GS, gaisa telpas novērošanas iekārtas uztvērušas putnu baru, bet aizdomīgi objekti netika konstatēti.

Tāpat ziņots, 7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

Pēc notikušā Aizsardzības ministrija sākusi konsultācijas ar sabiedrotajiem, kas pēdējā laikā saskārušies ar līdzīgiem incidentiem. Tāpat tiek iniciētas plašākas konsultācijas, lai kopā ar NATO sabiedrotajiem meklētu kolektīvus risinājumus. Aizsardzības resorā arī sāktas izvērtēšana par atbildīgo personu rīcību incidenta laikā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu