Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Jūrmalā šovakar notiks diskusija ar publicistu un Kremļa kritiķi Šenderoviču

Foto: AFP/SCANPIX

Šovakar plkst.19 Jūrmalā, restorānā "Laivas", notiks tikšanās projekta "Filosofija uz ūdens" publisko diskusiju ciklā, kura galvenais varonis būs satīriķis, publicists, dramaturgs, sabiedriskais darbinieks Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma kritiķis Viktors Šenderovičs, informēja pasākuma rīkotāji.

Tematiskai sarunai ar klausītājiem Šenderovičs ir izvēlējies citātu no Vladimira Majakovska dzejoļa "Kurš nav filosofējis par jūru?". Dzejolis "Sīka filosofija dziļos ūdeņos", kas ir uzrakstīts pirms 100 gadiem uz tvaikoņa "Espana" klāja, ir kļuvis par metofarisku aicinājumu sarunai par bezdibeni, kas atvēries zem mums - tiem, kas ir "dzimuši, auguši, baroti ar knupīti - dzīvoja, strādāja, novecoja…".

"Majakovskis ir teicis: esmu dzejnieks, un ar to arī interesants. Esmu literāts. Rakstu tekstus par aktuālām tēmām: publicistiku, analītiku, taču man svarīgākie ir literārie teksti, grāmatām. Un pats sev esmu simpātisks tieši ar "cilvēciskiem" tekstiem, nevis ar to, ka 115.reizi dejošu uz neieredzētā režīma kauliem," komentē Šenderovičs.

Viņš pieļauj, ka gaidāmais vakars kaut kādā veidā nonāks līdz politikai, taču ļoti pastarpināti. "Tā nebūs lekcija, bet gan liriska tikšanās. Jo Rīgas jūras līča krasti ir manas bērnības vasaras dzimtene, Saulkrasti un Dubulti - dzimtās vietas," atzīst publicists.

Šenderovičs sevi dēvē par "bēgli, kas dzīvo piedāvātajos apstākļos, cenšoties atrast pamatus un neiekrist depresijā".

Šenderovičs ir Izraēlas pilsonis, taču lielāko daļu laika pavada braucienos. Šenderovičs ir rakstnieks, publicists, dramaturgs un sabiedriskais darbinieks, Tabakova bērnu studijas absolvents. Dažādos posmos strādājis lielākajos Krievijas televīzijas kanālos, regulāri kritizē Putina politiku. Vēl pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā viņš pameta valsti.

"Filosofija uz ūdens" ir publisko dialogu cikls, kuru dalībnieki diskutē par aktuālām, svarīgām tēmām, kas satrauc arī Latvijas sabiedrību. Projektā jau viesojies rakstnieks Dmitrijs Gluhovskis, rakstnieks Grigorijs Osters, karikatūrists Andrejs Biļžo, Tibetas valdības trimdā vadītājs Penpa Cerings, kultūras vēsturnieks Aleksandrs Etkinds, senas kņazu dzimtas pēctecis Mihails Goļicins un daudzi citi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu