Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Putekļaini tepiķi uz sienas un citas šausmas – Rīgā trūkst kvalitatīvu īres dzīvokļu

Foto: Shutterstock

Rīgā trūkst īres dzīvokļu, bet piedāvājumā esošie bieži vien neatbilst iedzīvotāju vēlmēm, ir bezgaumīgi, bez atbilstoša remonta un pārāk mazi. Lai risinātu dzīvokļu trūkuma problēmu un darbam galvaspilsētā piesaistītu jaunus speciālistus, Rīga nolēmusi sadarbībā ar privāto sektoru celt jaunas dzīvokļu mājas, vēsta TV kanāla 360 raidījums "360 ZIŅneši".

Vairums iedzīvotāju, kuriem nācies meklēt īres dzīvokli, situāciju raksturo jau ar lamuvārdiem. Daļa no tirgū piedāvātajiem īres dzīvokļiem nav atbilstoši, nav piemēroti īrnieku vajadzībām, bet par tiem tiek prasīta liela īres maksa.

Nekustamo īpašumu aģentūras "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte stāsta:

"Pie mums nonāk bieži vien tādi dzīvokļi, kur tiešām joprojām ir no vecmāmiņas mantotās mēbeles un nekas tajā dzīvoklī nav mainīts. Cilvēks atnāk, un tur ir paklājs uz grīdas, paklājs uz sienas un tas pat vēl viss putekļains un šausmīgs, bet īpašniekam šķiet, ka tas ir fantastisks dzīvoklis, un grib lielu naudu par to."

Īres dzīvokļus īpaši grūti atrast cilvēkiem ar bērniem un arī ar dzīvniekiem. Īres dzīvokļu šobrīd trūkst pilnīgi visās Rīgas apkaimēs, taču Rīgas centrs stāv pustukšs un tajā ir daudz nolaistu un slikti apsaimniekotu īpašumu, norāda nekustamā īpašuma eksperti.

1000 jauni īres dzīvokļi Rīgā, Ziepniekkalnā līdz 2030. gadam - šādu risinājumu minētajām problēmām šobrīd iecerējusi piedāvāt Rīgas dome. Šī iniciatīva ir daļa no valsts programmas, kurā vēlas iesaistīties arī pašvaldība. Īres dzīvokļus iecerēts celt publiskā-privātā partnerībā, piesaistot ap 100 miljoniem eiro arī no Eiropas investīciju bankas, kurus pašvaldība pakāpeniski atmaksātu 30 gadu laikā.

Tā kā ar tūkstoš dzīvokļiem būs par maz, Rīgas domē atzīst, ka plānotais projekts ir tikai sākums un īres dzīvokļu celšana būs jāturpina.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu