Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Gruzijas parlaments pieņem likumprojektu, kas vērsts pret LGBTQ tiesībām (1)

Gruzijas parlaments.
Gruzijas parlaments. Foto: EPA/Scanpix

Gruzijas parlaments 17. septembrī pieņēmis likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Sagaidāms, ka parlamenta lēmums vēl vairāk saasinās spriedzi valstī pirms oktobrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Balsojumā, kuru opozīcija boikotēja, visi klātesošie 84 Gruzijas valdošās partijas "Gruzijas sapnis" deputāti nobalsoja par likumprojektu. Pret nebalsoja neviens deputāts.

Likumprojekts "par ģimenes vērtībām un nepilngadīgo aizsardzību" atgādina līdzīgu Krievijas likumu, kas tiek izmantots LGBTQ tiesību ierobežošanai. Likumprojekts paredz izglītības iestādēs un televīzijas raidījumos ierobežot "viendzimuma attiecību un incesta propagandu".

Tiesību aizsardzības grupas kritizējušas likuma tekstu, kas homoseksuālas attiecības pielīdzina incestam.

Likumprojekts arī aizliedz dzimuma maiņu, adopciju homoseksuālām un transseksuālām personām, kā arī anulē ārvalstīs noslēgtas viendzimuma laulības.

Brisele šomēnes paziņoja, ka ierosinātais likumu kopums "grauj gruzīnu pamata tiesības un rada risku, ka daļa iedzīvotāju tiks vēl vairāk stigmatizēti un diskriminēti". Brisele ir paziņojusi, ka likumprojekta pieņemšana radīs nopietnas sekas Tbilisi ceļā uz Eiropas integrāciju un radīs turpmāku spriedzi Eiropas Savienības (ES) un Gruzijas attiecībās.

ES atgādināja, ka Gruzijas pievienošanās process faktiski ir apturēts, un mudināja varasiestādes atgriezties uz ES integrācijas ceļa.

Nesen Gruzija pieņēma likumu par "ārvalstu ietekmi", kas bija vērsts pret nevalstiskajām organizācijām un izraisīja nedēļām ilgus protestus pret valdību un izsauca Rietumu nosodījumu.

"Gruzijas sapnis", kas atrodas pie varas Gruzijā ir kopš 2012.gada, pēdējos divos gados kļuvusi arvien noraidošāka pret Rietumiem un liberālām vērtībām. Kritiķi apsūdz to par tuvināšanos Krievijai un apdraudējumu Gruzijas centieniem iestāties ES.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu