Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Krievijas Šaha federācijas diskvalifikāciju aizstāj naudas sods

FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola.
FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola. Foto: Paula Čurkste/LETA

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) Ētikas komisija pagājušajā nedēļā pēc apelācijas izskatīšanas Krievijas Šaha federācijai (CFR) piemēroto diskvalifikāciju aizstājusi ar 45 000 eiro lielu naudas sodu, liecina FIDE publicētais lēmums.

Jūnijā FIDE Ētikas komisija pieņēma lēmumu diskvalificēt CFR, jo tās padomē ir augstas amatpersonas no militārās jomas un prezidenta kancelejas, kā arī CFR organizē sacensības okupētajās teritorijās.

Kā aģentūrai LETA skaidroja FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola, FIDE kārtība paredz, ka apelāciju otrajā līmenī skata Ētikas komisija, tikai citā sastāvā, tajā skaitā ar citu vadītāju.

Ētikas komisija otrajā līmenī pieņēmusi lēmumu, kas ir pretrunā ar citā sastāvā pieņemto pirmo lēmumu jūnijā. Tā kā FIDE neiejaucoties nacionālo federāciju lietās, tad Ētikas komisijas ieskatā diskvalifikācija par šo punktu nebūtu jāpiemēro, tajā pat laikā komisija atzīst, ka sacensību rīkošana okupētajās teritorijās ir CFR pārkāpums.

"Hartā ir paredzēti tikai trīs soda veidi - izslēgt federāciju, naudas sods vai rājiens. Komisija izslēgšanu nepiemēro, bet rājiens viņu ieskatā ir par maz, tāpēc piemērots naudas sods," lēmumu skaidroja Reizniece-Ozola.

Arī šo Ētikas komisijas lēmumu iespējams pārsūdzēt.

Krievijas komandām liegums piedalīties sacensībās ir joprojām spēkā, tāpat turnīros nevar spēlēt šahisti zem Krievijas karoga.

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu