Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO Austrumu slimnīcas paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus priecē īpaši apmācīti suņi

Foto: Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

​Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Biķernieki" paliatīvās aprūpes nodaļas pacientus reizi mēnesī iepriecina īpaši apmācīti kanisterapijas suņi, kas ļauj gūt pozitīvas emocijas, uzlabot noskaņojumu un atgūt dzīvesprieku, informē slimnīcā.

RAKUS stacionāra "Biķernieki" Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs atzīst, ka pacienti, kuri ārstējas un tiek aprūpēti šajā nodaļā ir īpaši. Bieži vien viņu garastāvoklis ir nomākts vai arī viņi ir sevī noslēgušies un distancējušies no ārpasaules burzmas. Tieši tādēļ ārkārtīgi būtiski ir šos cilvēkus iepriecināt, lai viņi gūtu pozitīvas emocijas.

"Kanisterapija jeb, kā mēs vienkārši sakām, sunīšu ciemošanās raisa pacientiem pozitīvas emocijas. Arī mūsu nodaļas personāls ir ļoti iepriecināts, jo suņi ir kā prieka un laba noskaņojuma vēstneši," saka Sosārs.

Kanisterapija jeb suņu terapija ir viens no terapijas veidiem, kas līdztekus fizioterapijai, ergoterapijai vai citiem veicina komunikāciju un sniedz emocionālu atbalstu.

Servisa suņu biedrības "Teodors" treneris un biedrības "Ķepu māja" pārstāvis Ričards Pavlovskis pauž, ka Latvijā kanisterapija ir salīdzinoši jauna metode. Katram sunim terapeitam ir jānokārto eksāmens un jāsaņem sertifikāts par to, ka suns ir speciāli apmācīts būt kopā ar cilvēku, lai ļautu sevi glaudīt svešiniekiem, kā arī nereaģēt uz dažādiem ārējiem kairinātājiem un savaldīties negaidītās situācijās, viņš skaidro.

RAKUS stāsta, ka paliatīvās aprūpes nodaļas palātā trenera pavadībā pie pacientiem pieved divus apmācītos samojedu šķirnes suņus - Monu un Stellu. Cilvēki suņiem pieskaras, noglauda galvu, samīļo un aprunājas. Kādam pacientam suns laiza kāju pēdas, kas viņu īpaši iepriecina. Savukārt pie guļošiem pacientiem suns ir apmācīts iekārtoties blakus un piekļauties tā, lai pacients justu suņa siltumu un būtu aizsniedzams glāstiem. Tikšanās ilgst aptuveni divas stundas, parasti brīvdienās.

Kanisterapijas suņu vizītes paliatīvās aprūpes nodaļā notiek, pateicoties pacientu labdarības organizācijas "Hospiss LV" iniciatīvai un ziedotāju atbalstam, sadarbojoties ar biedrībām "Maigais suns" un "Teodors" projektā "Suņu dienas".

RAKUS stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā gadā palīdzība tiek sniegta vidēji aptuveni 1000 pacientiem, kuri sirgst ar radikāli neizārstējamām, progresējošām, pamatā onkoloģiskām slimībām.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu