Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Vēl vairākiem ēdināšanas nozarē izmantotajiem pīkstuļiem konstatētas neatbilstības

Ēdināšanas nozarē izmantotie peidžeri.
Ēdināšanas nozarē izmantotie peidžeri. Foto: MDV Edwards/Shutterstock

VAS "Elektroniskie sakari" ir konstatējusi neatbilstības vēl vairākiem "JTECH an HME Company" ražoto peidžeru sistēmu modeļiem, pieņemot lēmumu aizliegt šo radioiekārtu lietošanu Latvijas teritorijā, kamēr tiks novērstas visas konstatētās neatbilstības, aģentūrai LETA pavēstīja "Elektronisko sakaru" pārstāvji.

Lietošanas aizliegums attiecas uz peidžeru sistēmām, kuras sastāv no raidošām iekārtām ar modeļa numuriem "NEODP20br", "LTK-SCTN", "NEO10", "IQBASE -N", un "ServerCall Transmitter J1709", kā arī peidžeriem ar modeļa numuriem "Euro Coaster Pager", "Rugger charger", "Rugged Pager J1703", "Crystal Call", "Euro Coaster".

Iepriekšējais lēmums par aizliegumu attiecās uz "JTECH an HME Company" ražoto peidžeru sistēmu, kas sastāv no raidošās iekārtas ar modeļa numuru "NEODP20" un peidžeru ar modeļa numuru "LTK-2012GR", lietošanu Latvijā.

Arī šīm sistēmām nav apliecināta darbības radiofrekvenču joslas, maksimālās pārraidītās signāla jaudas un citu tehnisko parametru atbilstība Ministru kabineta noteikumu "Nacionālais radiofrekvenču plāns" prasībām.

Tāpat nav iesniegtas Eiropas Savienības (ES) atbilstības deklarācijas, kā arī nav iesniegta lietošanas pamācība. Nav iesniegti arī iekārtu testēšanas pārskati, kas apliecina peidžeru sistēmas atbilstību Ministru kabineta noteikumiem.

Pēc tam, kad "Elektroniskie sakari" identificēja šo peidžeru sistēmu izmantošanu, uzņēmums sazinājies ar komersantu, kurš veica to uzstādīšanu, aicinot sniegt informāciju, tomēr komersants nav varējis apliecināt neviena no izmantotajiem radioiekārtu modeļiem atbilstību normatīviem.

Atbilstoši peidžeru sistēmu uzstādītāja sākotnēji sniegtajai informācijai šogad maijā peidžeru sistēmu modeļi, kuru lietošana ir aizliegta, tika izmantoti 16 ēdināšanas iestādēs, tostarp restorānos, viesnīcās un citās ēstuvēs.

Tomēr "Elektronisko sakaru" pārstāvji norādīja, ka tas neizslēdz iespēju, ka arī citas ēdināšanas iestādes šādus radioiekārtu modeļus ir iegādājušās tieši no ražotāja vai cita komersanta.

Pašreizējie minēto peidžeru modeļu lietotāji tiek aicināti nekavējoties pārtraukt lēmumā minētās peidžeru sistēmas lietošanu līdz "Elektroniskie sakari" saņems visus nepieciešamos dokumentus un informāciju, kas apliecina iekārtu atbilstību Latvijas un ES normatīviem, kā arī vērsties pie iekārtu izplatītāja, kurš tās viņiem pārdevis vai uzstādījis, lai risinātu situāciju.

Strīdus gadījumā jautājumu var palīdzēt risināt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kas Latvijā ir atbildīgā tirgus uzraudzības iestāde un īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Lai mazinātu risku pie patērētājiem nonākt radioiekārtām, kas nav piemērotas izmantošanai Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā un izvairītos no iespējamiem radiosakaru traucējumiem, "Elektroniskie sakari" atgādina, ka, iegādājoties radioiekārtas, sevišķi internetveikalos ārpus ES, īpaša uzmanība jāpievērš radioiekārtas lietošanas prasībām konkrētajā valstī, jo pastāv lielāka varbūtība, ka radioiekārtas tehniskie parametri, piemēram, tās darbības frekvence neatbildīs Latvijas nacionālajam radiofrekvenču plānam.

Latvijas Restorānu biedrības (LRB) vadītājs Jānis Jenzis aģentūrai LETA sacīja, ka LRB biedri pagaidām nav pauduši sašutumu, ka kāda no to izmantotajām peidžeru sistēmām būtu aizliegta. Taču pēc "Elektronisko sakaru" pirmā publicētā peidžeru sistēmu aizlieguma organizācijas biedri bija satraukušies, lai gan konkrēto sistēmu neizmantoja.

"Cilvēki pērk to, kas tirgū ir pieejams - ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, tāpēc ir jāsaprot, kāpēc Latvijas prasības peidžeru sistēmu izmantošanai, iespējams, ir citādākas nekā pārējā pasaulē," akcentēja Jenzis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ēdināšanas nozares pārstāvji vēlas ievērot visas normatīvu prasības, un tiem nav vēlme apzināti ko pārkāpt. "Viņi pērk to, kas tirgū ir pieejams. Nepērk neko melnajā tirgū, bet pērk tādas sistēmas, ko ēdināšanas nozarē izmanto," atzīmēja Jenzis.

Viņš arī norādīja, ka piegādātājam, kas restorāniem piegādājis normatīviem neatbilstošas peidžeru sistēmas, tās par saviem līdzekļiem ir jāapmaina ar alternatīvām un normām atbilstošām sistēmām.

LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.

"Elektroniskie sakari" ir valsts kapitālsabiedrība, kas nodrošina valsts ierobežoto resursu - radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību. Radiofrekvenču spektra pārvaldība iekļauj radiofrekvenču spektra plānošanu un uzraudzību.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu