Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

FIB izmeklē vēl vienu iespējamo atentātu pret eksprezidentu. Kas zināms par šāvieniem Trampa golfa klubā?

Raiens Veslijs Routs un Donalds Tramps.
Raiens Veslijs Routs un Donalds Tramps. Foto: AFP/Reuters/Scanpix/Apollo.lv kolāža

FIB paziņojis, ka "izmeklē Donalda Trampa slepkavības mēģinājumu". Incidents notika viņa Floridas golfa klubā tikai divus mēnešus pēc atentāta pret republikāņu prezidenta amata kandidātu Pensilvānijā. Kas zināms par 15. septembra notikumiem, apkopojis medijs CNN.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa tuvumā 15. septembra pēcpusdienā viņam pašam  piederošā golfa kluba Vestpalmbīčā, Floridā, atskanējuši šāvieni.

Bijušais ASV prezidents incidentā nav cietis.

Saistībā ar šāvieniem aizturēts 58 gadus vecais Raiens Veslijs Routs – nelielas būvniecības kompānijas īpašnieks Havaju salās.

Tramps kopā ar investoru Stīvu Vitkofu eksprezidentam piederošajā golfa klubā Vestpalmbīčā bija ceļā no piektās uz sesto bedrīti, kad atskanēja šāvieni.

Golfa spēle tika iekļauta Trampa grafikā pēdējā brīdī, sacīja avoti.

Iespējamais slepkavības mēģinājums tika novērsts brīdī, kad ASV Slepenā dienesta aģents pamanīja šautenes stobru, kas bija izbāzts caur žogu. Aģenti raidīja šāvienus uz cilvēku, kurš bija paslēpies gar perimetru iestādītajos krūmos, ziņo Palmbīčas apgabala šerifs Riks Bredšovs.

Bredšovs sacīja, ka viņa birojs pulksten 13:30 pēc vietējā laika tika brīdināts, ka Slepenais dienests raidījis šāvienus.

Persona atradās 270 līdz 450 metru attālumā no Trampa, sacīja amatpersona. Pēc tam aizdomās turamais bēga prom ar automašīnu.

Kāds aculiecinieks redzēja aizdomās turamo izskrienam no krūmiem un nofotografēja viņa automašīnu, kas noveda pie vīrieša aizturēšanas.

Vairākas policijas patruļas iesaistījās aizdomās turamā tvarstīšanā. Meklētā automašīna tika apturēta un aizdomās turamais aizturēts.

Vīrietis nebija bruņots, kad likumsargi viņu notvēra. Pēc trim avotiem tiesībsargājošās iestādēs tika noskaidrota aizturētā vīrieša identitāte.

Krūmos, kuros pirmo reizi tika pamanīts aizdomas turamais, tika atrasti vairāki pierādījumi: "AK-47" tipa šautene ar tēmēkli, divas mugursomas, kurās bija keramikas flīzes, lai aizstātu ložu necaurlaidīgu vesti, un "GoPro" kamera.

"Šie pierādījumi norāda uz ļoti pārdomātu iepriekšējas plānošanas līmeni," CNN sacīja bijušais FIB direktora vietnieks Endrjū Makkeibs.

Aizturētais ir 58 gadus vecais Raiens Veslijs Routs.

Viņš sociālajos tīklos bieži kritizējis Trampu. Routs vietnē "X" komentēja jūlijā notikušo atentātu pret bijušo prezidentu, mudinot prezidentu Džo Baidenu un viceprezidentu Kamalu Herisu apmeklēt cilvēkus, kuri tika ievainoti liktenīgajā Trampa mītiņā.

"Tramps nekad neko nedarīs," rakstīja Routs.

Routs jau iepriekš nonācis likumsargu redzeslokā. Viņš tika arestēts 2002. gadā, kad policisti satiksmes kontroles reidā apstādināja viņa vadīto automašīnu. Kā apgalvots likumsargu liecībās, vīrietis uzlika roku uz šaujamieroča un aizbrauca līdz kādam vietējam uzņēmumam, kur iebarikādējās.

Routam tika piespriests samaksāt desmitiem tūkstošu dolāru lielu naudas sodu. Štata un federālās iestādes viņu arī vairākkārt apsūdzējušas par nodokļu nenomaksāšanu laikā.

Routs klusēja, kad tika aizturēts, sacīja vietējais valsts prokurors Deivids Aronbergs.

"Viņš izskatījās kā cilvēks, kuram ir bijusi iepriekšēja pieredze. Ne tieši ar šāda veida noziegumu, bet kā cilvēks, kuram bijusi saķeršanās ar tiesībsargājošajām iestādēm," viņš sacīja CNN.

Routs bijis liels Ukrainas cīnītāju aizstāvis. Viņš 2022. gadā pauda atbalstu Ukrainai ar vairākiem desmitiem ierakstu vietnē "X", apgalvojot, ka ir gatavs mirt cīņā un ka "mums ir jānodedzina Kremlis līdz ar zemi".

Viņš arī apmeklēja Ukrainu. Kādā 2022. gadā Kijivā uzņemtā video Routs nosauc Putinu par teroristu un mudina cilvēkus pievienoties ukraiņiem viņu cīņā.

Routs pašizdevis grāmatu par saviem globālajiem politiskajiem uzskatiem, kurā viņš komentējis politisko situāciju Afganistānā, Taivānā un Ziemeļkorejā. Grāmatā viņš arī sīkāk izklāsta savu atbalstu Ukrainai un sacīja, ka mēģinājis iesaistīties karā, taču uz Polijas un Ukrainas robežas tika atraidīts.

Aizturētā vīrieša dēls Orans Routs medijiem norādījis, ka cer, ka te "no mušas uzpūsts zilonis", un ka viņa tēva dabā nav "darīt kaut ko neprātīgu, vēl jo vairāk vardarbīgu".

Viņš savu tēvu raksturo kā "mīlošu un gādīgu ģimenes galvu un godīgu, strādīgu cilvēku".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu