Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Krievija militārajās mācībās pie Lādogas ezera trenējas karam pret NATO (3)

Foto: EPA/Scanpix

Satelītu attēli liecina, ka Krievija ir pārvietojusi savas modernās raķešu palaišanas iekārtas pie Lādogas ezera un trenējas karam pret NATO, vēsta laikraksts "Helsingin Sanomat".

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi par mazo kaujas kuģu jeb raķešu korvetes "Bujan-M" izvietošanu pie Lādogas ezera. Kā ziņo Krievijas Aizsardzības ministrijas ziņu kanāls "Zvezda", šī ir pirmā reize, kad korvetes tur izvietotas.

Pārcelšanas iemesls ir jūras spēku mācības "Okean-2024", kurās piedalās kuģi un jūras kājnieki no gandrīz visas Krievijas. Mācībās piedalās arī Ķīnas karakuģi.

Korvetes, kas atrodas uz mola Kākisalmi priekšā, ir redzamas arī satelītattēlos. Iepriekš satelītattēlos pie mola bija redzamas dažādas baržas un civilie kuģi. Tagad visu piestātni ir aizņēmušas 74 metrus garās korvetes.

Norvēģijas kara analītiķis un bijušais Norvēģijas jūras spēku virsnieks Tords Are Iversens apgalvo, ka kuģi atrodas Lādogas ezerā vismaz kopš pagājušās sestdienas.

Pēc Iversena teiktā, Krievija uzskata, ka Lādogas ezers ir tās jūras flotes "iekšējais cietoksnis", kur raķešu palaišanas iekārtas var darboties attālināti no iespējamām militārām operācijām Baltijas jūrā.

"NATO un Krievijas kara gadījumā Baltijas jūra ļoti ātri kļūs bīstama un Krievijas Baltijas flotes bāzes Kaļiņingradā un Kronštatē – neaizsargātas," skaidro Iversens.

Lai gan Lādogas ezers atrodas netālu no Somijas robežas, Iversens apgalvo, ka tā ir Krievijai neaizsargātāka teritorija nekā jebkura cita vieta Baltijas jūrā. Kuģus piestātnē var arī vieglāk aizsargāt ar pretgaisa raķetēm un iznīcinātājiem.

"Iespējamā karā ar NATO Krievijai būtu svarīgi censties pēc iespējas vairāk aizsargāt savas tālās darbības iespējas," uzskata Iversens.

Korvešu "Bujan-M" raķešu palaišanas iekārtas spēj izšaut raķetes "Kalibr-NK" ar deklarēto darbības rādiusu līdz 2600 kilometriem.

Efektīvais šaušanas rādiuss, visticamāk, būs mazāks, taču no Lādogas ezera raķetes joprojām spētu sasniegt lielu daļu Eiropas.

Krievija ir izmantojusi "Kalibr" raķetes Ukrainā un Sīrijā, lai iznīcinātu gan militārus, gan civilus mērķus. Ukrainā tās ir izšautas no Melnās jūras, konkrēti no "Bujan-M" korvetēm. Tās var izmantot arī kā kodolieročus.

Portāls "Apollo.lv" jau ziņoja, Krievijas karaflote 10.septembrī sāka stratēģiskās mācības "Okean-2024".

Manevri notiks Klusajā un Ziemeļu Ledus okeānā, Vidusjūrā, Kaspijas un Baltijas jūrā.

Tajos piedalīsies vairāk nekā 90 000 militārpersonu, vairāk nekā 400 karakuģu, zemūdeņu un palīgkuģu, vairāk nekā 120 lidmašīnas un helikopteri, kā arī aptuveni 7000 bruņutehnikas, kā arī cita veida kara un specializētās tehnikas vienību.

Manevros plānots iesaistīt arī Iekšlietu ministriju un dažādas citas drošības iestādes, kā arī Krievijas "partnervalstu militāros kontingentus", paziņojusi ministrija.

"Okean-2024" ilgs līdz 16. septembrim.

Mācību laikā tiks izspēlēts uzbrukums stratēģiski svarīgiem pretinieka objektiem, desanta izsēdināšana un stratēģisko sakaru un piegādes līniju aizsardzība.

Mācības ar kodēto nosaukumu "Okean" toreizējās PSRS karaflote organizēja vēl pagājušā gadsimta 70. un 80. gados. 1970. gadā sarīkotie manevri kļuva par lielākajiem jūras spēku manevriem vēsturē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu