Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Nīderlande nevarēs nodot Ukrainai "Patriot", jo kāds sabiedrotais atteicies piedalīties piegādē (2)

Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL OFFICE / ZUMA PRESS

Nīderlande nevarēs nodot Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", jo kāds vārdā nenosaukts sabiedrotais ir atteicies piedalīties piegādē, ziņo laikraksts "NL Times", atsaucoties uz Nīderlandes Aizsardzības ministriju.

Aizsardzības ministrija maija beigās paziņoja par savu nodomu piegādāt Ukrainai sistēmu "Patriot". Tika ziņots, ka Nīderlandei ir gatavi "galvenie komponenti", bet pārējo nodrošinās citas valstis. Mēnesi vēlāk toreizējā aizsardzības ministre Kajsa Ollongrene paziņoja, ka ir atrasta valsts, kas varētu sadarboties piegādes veikšanā. Bija plānots, ka Kijiva saņems radaru un vismaz trīs palaišanas iekārtas.

Tagad Nīderlandes Aizsardzības ministrija ir paziņojusi laikrakstam "NL Times", ka "iepriekš minētās sabiedrotā saistības netiek pildītas". Netika precizēts, par kuru valsti ir runa.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vairākkārt ir pieprasījis, lai Rietumu sabiedrotie palielina pretgaisa aizsardzības sistēmu un pārtvērējraķešu piegādi, uzsverot, ka viņa valstij ir tikai aptuveni 25% no tās aizsardzībai nepieciešamajiem pretgaisa aizsardzības spēkiem. Viņš pretgaisa aizsardzības sistēmu trūkumu saistījis ar Ukrainas energosistēmas iznīcināšanu un Krievijas ofensīvas panākumiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu