Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Zvejnieks no Latvijas iet bojā Īrijas ūdeņos. Atklāti incidenta iemesli

Foto: Vova Shevchuk/"Shutterstock"

Īrijas Jūras negadījumu izmeklēšanas padome īpašā ziņojumā pastāstījusi par incidentu uz krabju zvejas kuģa, kurā 2023. gada 4. februārī bojā gāja zvejnieks no Latvijas, vēsta portāls "Baltic-Ireland". 

Ziņojumā teikts, ka todien aptuveni plkst. 20.00 vakarā kuģis "Séimí WT 388" izlaida jūrā krabju zvejas grozu virkni aptuveni 112 kilometrus uz ziemeļiem no Aranmoras salas Donegalas pilsētas piekrastē.

Kad pēdējais grozs tika ielaists jūrā, apkalpes loceklis Madis Lētsārs sapinās virvē, kas savienoja grozus, un tika ierauts jūrā. 

Vispirms kolēģi neveiksmīgi mēģināja Lētsāru izvilkt aiz tās pašas virves, kas viņu ierāva jūrā. Tas izdevās tikai ar otro mēģinājumu, kad viņš atradās jūrā apmēram 15 minūtes. Izvilktajam zvejniekam tika veikta sirds un plaušu reanimācija, tomēr viņa dzīvība jau bija izdzisusi. Ziņojumā teikts, ka viņš nebija uzvilcis glābšanas vesti.

Autopsijā par nāves cēloni provizoriski nozīmēta noslīkšana.

Madis Lētsārs, kuram nebija citas kuģošanas pieredzes, zvejas kuģa apkalpei pievienojās 2022. gada decembrī un līdz traģēdijai kā pilntiesīgs apkalpes loceklis bija piedalījies tikai divos reisos.

Brauciens pērnā februāra sākumā bija pirmā reize, kad Lētsārs tika atstāts viens pats, lai uzraudzītu grozu ielaišanu jūrā. Ziņojumā norādīts, ka viņš, būdams visnepieredzējušākais apkalpes loceklis, pirms traģēdijas veiksmīgi ielaida jūrā 23 no 24 kuģa krabju zvejas grozu virtenēm.

Ziņojumā teikts, ka šo negadījumu izraisījis pieredzes un apmācības trūkums, kā arī nespēja pilnībā novērtēt briesmas, kas saistītas ar darbu uz zvejas kuģa klāja, piemēram, darbošanās ar auklām skarbos laikapstākļos un sliktā drošības kultūra.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu