Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Kā Porziņģa prombūtne ietekmēs "Celtics"?

Kristaps Porziņģis.
Kristaps Porziņģis. Foto: Getty Images via AFP/Scanpix

"SB Nation" – pasaules lielākais sporta blogu tīkls – Bostonas "Celtics" lapas autors Maiks Šīrers izcēlis veidus, kā komanda izmainīsies latviešu basketbolista Kristapa Porziņģa prombūtnē Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas sākumā.

"Kā komanda pielāgosies tam, ka Porziņģis varētu nespēlēt līdz pat jaunajam gadam?"

Porziņģis kopā ar "Celtics" 2023./24. gada sezonā izcīnīja NBA čempiona titulu, finālsērijas otrajā spēlē gūstot retu pēdas savainojumu. Tā dēļ viņš nepiedalījās divās finālsērijas spēlēs. Cita trauma viņam liedza izlaist lielāko daļu no izslēgšanas turnīra.

Savā blogā Šīrers izceļ, ka lai arī Porziņģis ir nozīmīga daļa no komandas, "Celtics" uzvarēja NBA čempionu titulu lielākoties spēlējot bez viņa. Bostonas sastāvs ir ārkārtīgi plašs un spēj nosegt kāda spēlētāja iztrūkumu. Tomēr jauna sezona izveidos jaunus izaicinājumus.

Pēdējo gadu laikā, kad tālmetieni kļuvuši ārkārtīgi svarīgi, vienlaicīgi laist laukumā pārāk daudz garo spēlētāju kļuvis riskanti, jo viņu precizitāte ierasti ir sliktāka. Savukārt "Celtics" ir noveicies ar diviem centra pozīcijas spēlētājiem, kuri arī izcili metēji – Els Horfords un Porziņģis. To gan nevar teikt par pārējiem uzbrucējiem "Celtics" rindās. Pēc bloga autora domām, Bostonas komanda bez Porziņģa nebūs spējīga efektīvi spēlēt ar diviem garajiem spēlētājiem vienlaicīgi.

Turpretim "Celtics" komandas atlēkušo bumbu uzbrukumā statistika visticamāk uzlabosies. Porziņģis ir ārkārtīgi bīstams no tālās distances, tādējādi ierasti viņš atrodas uz perimetra. Kamēr tas palīdz pārējiem spēlētājiem tikt tuvāk grozam, latvietis ir grūtāk noķert atlēkušās bumbas. Pagājušajā sezonā ar Porziņģi laukumā "Celtics" saglabāja bumbu tikai 23,6% gadījumu, kad metiens netika trāpīts. Tas bija ceturtais sliktākais rādītājs līgā. Bez latvieša bostonieši līdz atlēkušajai bumbai uzbrukumā tika 29,9% gadījumu.

Pati galvenā izmaiņa "Celtics" gan būs otrā laukuma pusē. Porziņģis nereti tiek vērtēts par aizsardzības enkuru. Un ne velti – pagājušajā sezonā "Celtics" ielaida par trīs punktiem vairāk katros 100 pretinieku uzbrukumos, kamēr Porziņģis nespēlēja. 

""Celtics" aizsardzība bez Porziņģa no fantastiskas pārvēršās par vienkārši labu," raksta Šīrers.

Visā visumā "Celtics" tik un tā būs konkurētspējīga komanda, bet vienu ir jāatceras – katrs nākamais savainojums iedzels vēl smagāk.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu