Šodienas redaktors:
Dace Otomere

Militārais eksperts: Kremlis drīz varētu nonākt ļoti neērtā situācijā (6)

Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskajos medijos izskanējušie ziņojumi, kā arī ASV un Lielbritānijas līderu nesenie izteikumi liecina, ka Kijiva piektdien varētu saņemt labas ziņas par Rietumu ieroču izmantošanas ierobežojumu atcelšanu. Visticamāk, tiks atļautas tikai spārnotās raķetes "Storm Shadow". Lietuvas militārais eksperts uzsver – Kremlis drīzumā varētu nonākt ļoti neērtā situācijā.

Ceturtdien Krievijas diktators Vladimirs Putins sacīja, ka "Rietumu atļauja izmantot tāla darbības rādiusa ieročus pret mērķiem Krievijas teritorijā nozīmēs, ka ASV un Eiropas valstis karo pret Krieviju". Kara noziedznieks apgalvoja, ka šādus ieročus ir grūti izmantot bez Rietumu satelītu datiem – tikai NATO militārpersonas šo raķešu sistēmās var ievadīt lidojuma mērķus.

Lietuvas militārais eksperts Egidijs Papeckis skaidro, ka ar šo paziņojumu Putins tikai "novilka vēl vienu sarkano līniju", tomēr nav šaubu – Ukraina un Rietumvalstis arī to pārkāps.

"Un ko tad darīs Vladimirs Putins? Jo viņa draudi "mēs veiksim atbilstošus pasākumus, ņemot vērā radušos draudus" būtībā neko neizsaka," teic Papeckis.

Pēc eksperta domām, tas ir riskants solis – ja ukraiņu izšautās amerikāņu vai britu raķetes drīzumā trāpīs pa mērķiem Krievijā, tad Kremļa režīms nonāks ļoti neērtā situācijā.

"Būs jāpierāda Krievijas sabiedrības rašistiem, ka atbildes reakcija ir "pietiekama"," saka lietuviešu militārais eksperts. Viņš ironizē, ka ar to nedomā "aizliegumu Baidenam iegādāties "samovarus" Tulā".

Viņš pieļauj, ka šādā situācijā Kremlis varētu klusi aizkulisēs piedāvāt risinājumu - apmaiņā pret atturēšanos no ATACMS, JASSM, "Storm Shadow" un citu raķešu izšaušanas pret Krievijas mērķiem piedāvāt atturēties no Irānas raķešu izmantošanas.

"Bet es nedomāju, ka Rietumi pieņemtu šādu lēmumu. Ja lēmums Rietumos jau ir pieņemts, tad visi riski un visi iespējamie Kremļa gājieni ir izvērtēti, un Rietumi to nepieņems slepus. Izskatās, ka raķetes, kas lido Krievijas iekšienē, ir vēl lielāks drauds Kremlim, nekā biju domājis," saka eksperts.

Ceturtdien britu laikraksts "The Guardian" ziņoja, ka Lielbritānija jau esot pieņēmusi lēmumu atļaut Ukrainai izmantot spārnotās raķetes "Storm Shadow" triecieniem mērķiem Krievijas iekšienē, atsaucoties uz avotiem valdībā.

Avīze norāda, ka par šo lēmumu, domājams, netiks paziņots publiski.

Viens no avotiem izteicies, ka bez šāda lēmuma, visticamāk, nebūtu notikusi Lielbritānijas ārlietu ministra Deivida Lemija un ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena kopīgā trešdienas vizīte Kijivā.

Laikraksts norāda, ka Londona publisku paziņojumu par atļauju ukraiņiem izmantot tālas darbības rādiusa raķetes Krievijas iekšienē esošo mērķu apšaudīšanai uzskata par "pārāk provokatīvu".

Avoti arī izteikušies, ka Ukraina, domājams, raķetes "Storm Shadow" pret mērķiem Krievijā varēs izmantot ar zināmiem ierobežojumiem, "lai izvairītos no neapdomātiem un nevajadzīgiem uzbrukumiem".

Ir zināms, ka šo jautājumu paredzēts pārrunāt Lielbritānijas premjerministra Kīra Stārmera un ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās laikā piektdien Baltajā namā.

Blinkens un Lemijs trešdien preses konferencē Kijivā atteicās komentēt šo jautājumu, taču apsolīja informēt savas valdības par Ukrainas prasībām atļaut izmantot abu valstu piegādātos ieročus pret mērķiem Krievijas iekšienē.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu